Pärnu filmifestival saabub külla

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homme Viljandis linastuv Thierry Paladino film «La Machina» räägib loo väikesest poisist ja vanast mehest, kes rändavad oma nukuteatriga mööda Prantsusmaad.
Homme Viljandis linastuv Thierry Paladino film «La Machina» räägib loo väikesest poisist ja vanast mehest, kes rändavad oma nukuteatriga mööda Prantsusmaad. Foto: Kaader filmist

Alates tänasest on Viljandis ja Heimtalis võimalik osa saada Pärnu filmifestivali valikkavast. Korraldajate sõnul on teemad paljuski endised, kuigi festivali peetakse juba 26. korda.

«On ju põlisrahvaste ellujäämine ning parema riigikorra ja eneseteostuse otsimine igavesed teemad,» mõtiskles peakorraldaja Mark Soosaar.

«Viljandit vahele jätta ei tulnud meil mõttessegi,» lisas ta. «Festivalifilmide näitamine on siin kujunenud traditsiooniks, nii et inimesed juba ootavad neid. Pealegi on see minu sünnilinn.»

Viljandis on filmide näitamise paigaks valitud Kondase keskus. Soosaare ütlemist mööda sobiks selleks küll paremini kino, kuid paraku pole ei Pärnus ega Viljandis tänapäevast kinomaja.

«Eesti filmi sajandal sünniaastapäeval on seda tõeliselt kurb tõdeda,» nentis ta. «Kui mõelda näiteks neile summadele, mis riik maksab Artise ülalpidamiseks Tallinnas, tuleb vägisi mõte, et selle raha eest saaks ju mitu kino ehitada.»

Soosaar märkis, et kui muusika vallas on riik loonud neljast kontserdimajast koosneva võrgustiku, mis võimaldab kutsuda esinema häid kollektiive, siis väärtfilmide linastamiseks kinovõrk paraku puudub.

«Väärtfilmide maaletoomine ei toimi meil nii, nagu võiks,» rääkis Soosaar. «Sellest on äärmiselt kahju. Eesti kultuurist on üks osa välja lõigatud. Kultuuriministri seisukoht, et kinovõrku tuleb arendada kommertsalustel, ei vii edasi. Siis on juba repertuaarist selge, et pole tõsiseltvõetavat riiklikku kultuuripoliitikat. Kinolinale jõuavad üksnes kommertsfilmid.»

Pärnu filmifestivali Viljandi avafilmina linastub täna kell 16 Kondase keskuses Paul Poeti «Riik minu jaoks», mis jutustab kogukondadest, kes elavad väljaspool ühiskonda ning on ehitanud endale omaette maailma.

Kell 18 jõuab ekraanile festivalil parima eesti filmi auhinna saanud linateos Tallinna ühe linnaosa noortest, kes tahavad ehitada linnriik Tallinna sisse väiksemat riigikest. «Uue maailma» autor on Jaan Tootsen.

Festivalifilme saab vaadata pühapäevani. Heimtali rahvamajas on seansid samadel päevadel, kuid kell 20.

«Meil on tugev kollektiiv, kes ajab seda asja entusiasmist ning minimaalse tasu eest või isegi tasuta,» ütles Soosaar vastuseks küsimusele, kuidas ta on suure festivali vedamiseks enam kui veerand sajandit jaksu leidnud. «Muidu ei tuleks kuidagi välja. Riigilt saime tänavu ligi 10 000 eurot vähem kui mullu.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles