Surmaga lõppenud õnnetus tõi juhile tingimisi karistuse

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Aasta tagasi Karksi-Nuia lähedal ühe hukkunu ja mitme vigastatuga liiklusõnnetuse põhjustanud 49-aastane Ando sai hiljuti kohtult teada karistuse: pool aastat tingimisi vangistust kolmeaastase katseajaga.

Nagu «Sakala» mullu 5. juulil kirjutas, oli ilm kokkupõrke ajal päikseline ja asfalt kuiv. Valga—Uulu maanteel, Karksi-Nuiast veidi Valga pool, kus autod kohtusid, on tee ka sirge ja nähtavus hea. Ometi kaldus Valga poolt tulnud väikebuss Volkswagen Multivan vastassuunavööndisse ja põrkas kokku sõiduautoga Volkswagen Passat. Multivanile andis tagant teise löögi haagissuvila, nii et buss jäi nagu haamri ja alasi vahele.

Esimesena sündmuskohale jõudnud Tõrva kiirabiauto alustas Multivanis raskelt viga saanud Heinoga kohe teed Tartu kliinikumi ja kutsus sealse kiirabi poolele maale vastu. Paraku ei õnnestunud mehe elu päästa ja ta suri samal päeval haiglas.

Tõrva, Valga ja Abja kiirabi viisid haiglatesse ka kõik teised autodes olnud inimesed. Multivani roolinud Ando ja Passati kaassõitja, 33-aastane Karin toimetati Viljandi haiglasse, Passatit juhtinud 40-aastane Terje ja samas autos olnud viieaastane tüdruk aga Valka. Nagu kohtuotsusest selgub, sai Terje raskelt viga.

Kohus leidis, et kuna Ando ei sõitnud oma sõiduraja piires ega tee parempoolse ääre lähedal, nagu liiklusseadus ette näeb, rikkus ta ettevaatamatusest liiklusnõudeid, tekitades sellega ühele inimesele raske tervisekahjustuse ja põhjustades teise surma.

Karistusseadustik näeb selle kuriteo eest ette rahakaristuse või kuni kolmeaastase vangistuse. Kohus arvas õiglaseks mõista Ando kuueks kuuks vangi, kuid karistust ei pöörata täitmisele, kui ta ei pane kolme aasta jooksul toime uut, tahtlikku kuritegu.

Lisaks võeti Andolt kolmeks kuuks mootorsõiduki juhtimise õigus ja nõuti talt välja 435 eurot sundraha. Samuti tuleb tal korvata riigile 1175 eurot kriminaalmenetluse kulusid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles