Tants köidab huvilisi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koreograaf ja tantsija Rosalind Crisp (vasakul) juhendab Noore Tantsu festivalil Quindell Ortonit. Mõlemad on pärit Austraaliast.
Koreograaf ja tantsija Rosalind Crisp (vasakul) juhendab Noore Tantsu festivalil Quindell Ortonit. Mõlemad on pärit Austraaliast. Foto: Erakogu

Esmaspäeval ametlikult alanud pikaajalise traditsiooniga Noore Tantsu festival ehk Notafe on toonud Viljandisse paljude valdkondade inimesi mitmelt maalt.

Festival, millele on oodatud nii alustavad kui edasijõudnud tantsijad, leiab aset 20. korda. Osalejad saavad õppida nüüdistantsu meistritelt, osaleda töötubades, vaadata etendusi ning mis kõige tähtsam — tantsida.

Tänavu on esimest korda kasutusele võetud Koidu seltsimaja ruumid ning juba on korraldajad saanud selle kohta palju positiivset tagasisidet. Tantsijad tegutsevad ka kesklinna koolis ning huvikooli saalis.

Eelmistel aastatel kogutud materjalist on valminud raamat, mis sisaldab intervjuusid õpetajatega ning pildimaterjali. Notafe korraldaja Eve Noormetsa sõnul võib seda nimetada ka õpikuks.

Ühelt poolt meelelahutuslikul, teisalt hariduslikul festivalil osaleb üle saja õpihimulise inimese ning 11 välismaalt pärit oma ala asjatundjat. Õpetajaid on Jaapanist, Hollandist, Saksamaalt, Soomest ja mujaltki. Kohal on inimesi, kes on festivalil käinud varemgi, kuid on ka neid, kes osalevad esimest korda. Õpilaste seas on peale tantsijate veel teadlasi, kunsti- ja kehalise kasvatuse õpetajaid, arste ning teiste valdkondade esindajaid.

Algul lastetantsu festivalina loodud üritus on saanud rahvusvaheliselt tuntuks, sellel on väga hea maine ning osalejaid jätkub.

«Notafele soovivatest õpetajatest on ukse taga järjekord,» ütles Noormets. «Meie ürituse atmosfääri kiidetakse.»

Tema sõnul pole ükski festival olnud tavaline ning igal aastal on olnud omad tugevused.

Päeva alustab jooga

Hommikuseks virgutuseks tehakse joogavõimlemist. Külli Roosna ja norralase Kenneth Flaki juhendamisel tehakse harjutusi, mis treenivad painduvust, lihaste tugevust ning tahtejõudu. Hommikvõimlemisel võivad osaleda kõik huvilised, see algab kell pool üheksa Viljandi huvikooli ning kesklinna kooli vahel pargis.

Pärast seda on kavas hommikused töötoad, kus näiteks Saksamaal elava Heini Nukari käe all saavad õppurid arendada improviseerimisoskust ning keha ja hääle koostööd. Jaapanist pärit Tahashi Tsumure õpetab hiina tervisevõimlemist qigong’i.

Õpilaste nüüdistantsu tehnikat lihvib rahvusvaheliselt tunnustatud koreograaf, õpetaja ning esineja Sanna Myllylahti. Anrea Keiz selgitab kaamera ja inimese koostööd ning Belgiast pärit Elke Luyten räägib kehamiimi tehnikatest.

Enne õhtusi töötubasid on lõunapaus ning aeg, mil väliskülalised saavad võimaluse harida tantsuhuvilisi, kõneldes oma töö metoodikast.

Õhtustes töötubades annab oma osa improvisatsiooni õpetamisse Andrew Morrish. Tantsuteoorias aitab edasi jõuda Melanie Vis­scher. Fornier Ortiz ja Rosalind Crisp parandavad tantsijate liikumist ning Kauko Uusoksa tegeleb võitluskunstide seletamisega.

Kõik festivalil osalejad said hommikuste ja õhtuste õpitubade juhendajate hulgast valida ühe, kelle loengutes käia iga päev. Ühe loengu pikkus on kolm tundi. Sama stsenaariumi järgi kestavad õpitoad kogu nädala.

Avatud etendused

Õhtul kella kaheksast võivad kõik huvilised minna Koidu seltsimajja etendusi vaatama. Pärast neid on kavas «Mõnus õhtune vöönd», mil arutletakse huvipakkuvate teemade üle, kuid võib ka õpetajatelt täpsustavaid juhiseid saada.

«Inimesed hindavad kõrgelt seda, mida nad meie juures õppides saavad,» kirjeldas Eve Noormets festivali külastajaid kui rahulikku seltskonda.

Laupäeval on Koidu seltsimajas avatud lava, mida on samuti kõigil huvilistel võimalik vaatama tulla.

Festivali eellöögiks oli kümnepäevane Action Theateri koolitus. Seda juhendas USA-st pärit Ruth Zaporah, kes on improvisatsioonilise füüsilise teatri treeningu- ja etendusmeetodi looja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles