Kooli hakkab kraamima puhastusfirma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sügisel hakkavad kesklinna kooli põrandaid pesema professionaalsed puhastusteenindajad firmast ISS Eesti. Koolivaheajal, kui õppehoonet pole vaja koristada, töötavad nad teistes kohtades.
Sügisel hakkavad kesklinna kooli põrandaid pesema professionaalsed puhastusteenindajad firmast ISS Eesti. Koolivaheajal, kui õppehoonet pole vaja koristada, töötavad nad teistes kohtades. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kui aastate eest kuulus klassitoa koristamine õpilaste ülesannete hulka, siis tänapäeval on nad sellest vabastatud. Viljandi kesklinna koolis hakkab sügisest puhtust pidama koristusfirma.

Viljandi linnavalitsuse majandusameti juhataja Reevo Maidla sõnul võttis puhastusteenuse hankest osa viis ettevõtet, kes kõik vastasid esitatud tingimustele. Tema sõnul sai määravaks siiski hind. Esmaspäeval vastu võetud otsuse järgi hakkab kesklinna kooli koristama aktsiaselts ISS Eesti, kes küsib selle eest 3223.20 eurot kuus.

Konkurents oli tihe

Ettevõtte müügijuht Ulvi Kuus rääkis, et konkurents kooli ruumide puhastamiseks oli tihe. «Pakkumiste hinnavahed olid kõigest paarkümmend eurot,» täpsustas ta.

Müügijuhi arvates võis ettevõttele võidu tuua selle suurus. «Oleme arvatavasti suurim puhastusteenuse osutaja Eestis,» lausus ta ning lisas, et firmal on kogemusi Tallinna koolide koristamisega.

Kesklinna kooli direktori Aavo Soopa sõnul on kooli kohustuseks anda lastele haridust. «Saame tegelda rohkem õpetamisega ja vähem koristamisega,» tõi direktor puhastusfirma eeliseks.

Koristusfirma palkamisel oli teinegi põhjus. «Pärast koolimaja remonti ütlesid ehitajad, et põrandaid peab hooldama kindlate nõuete järgi. Puhastusfirmal on selleks vajalikud vahendid ja oskused,» selgitas Soopa.

Ka Reevo Maidla nentis, et kooli esmane kohus on lastele haridust anda. «Koristamine on kulukas. Firmal on raha investeerida uude tehnoloogiasse, koolil pole see alati võimalik,» ütles ta. Eelisena tõi Maidla välja veel selle, et koolivaheaegade ajal ei pea firmale maksma. Ka Ulvi Kuus kinnitas, et vaheaegadel saadetakse koristajad teistele objektidele.

Kvaliteedis pole vahet

Suure-Jaani valla Kildu põhikooli direktor Enn Siimer ütles, et koolil on palgatud koristajad, kuid ka õpilased peavad puhtuse eest hoolt kandma.

«Korrapidajaõpilane peab tunni lõppedes veenduma, et klass oleks korras. Kui vaja, peab ta tahvli puhastama ning maast prügi kokku korjama,» tõi direktor näiteks ning kinnitas, et see on vajalik laste kasvatamiseks.

Võhma gümnaasiumi majandusjuhataja Ene Kohala sõnul kool puhastusfirma teeneid ei kasuta. «Oluline on anda kohalikele inimestele tööd,» tõi ta põhjuseks. Ehkki täpseid arvutusi tehtud pole, tuleb kohalike koristajate palkamine direktori hinnangul kokkuvõttes odavam.

Majandusjuhataja kinnitas, et töötajad täidavad kõiki esitatud nõudeid. «Euroremonti meie koolis ei ole,» lisas ta ning väitis, et seetõttu ei kehti koristamisele eritingimusi.

Abja gümnaasiumis koristavad samuti kohalikud inimesed, kinnitas direktor Jüri Ojamaa. «Töö on paindlik, koristada on vaja nii hommikul kui õhtul,» põhjendas ta kohalike eelistamist. Väikese palga tõttu töötab üks inimene tihti mitmel kohal. «Hommikul on ta kojamees, õhtul koristaja,» tõi Ojamaa näiteks.

Tema hinnangul teevad koristajad oma tööd hästi. Direktor ütles, et ta tahaks näha, kas koristusfirma saab tööga paremini hakkama. «Lähen sügisel kesklinna kooli vaatama,» lisas ta muiates.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles