Festival kogub hoogu juurde

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ungari riiklik folkansambel on 60 aasta jooksul esinenud poolesajas riigis rohkem kui kaheksale miljonile inimesele. Kodus Budapestis ja Karpaatias astub ta üles umbes sada korda aastas.
Ungari riiklik folkansambel on 60 aasta jooksul esinenud poolesajas riigis rohkem kui kaheksale miljonile inimesele. Kodus Budapestis ja Karpaatias astub ta üles umbes sada korda aastas. Foto: Erakogu

Eile rahvusvahelise sümpoosioniga «Vanamuusika maailmas» ja plokkflöödivirtuoosi Conrad Steinmanni esinemisega alanud 27. Viljandi vanamuusika festival jätkub täna Eric Ericsoni kammerkoori kontserdiga Jaani kirikus.

«Niisugusel tasemel koor varem Viljandis esinenud ei ole, selle tulek on väike ime,» kinnitas festivali korraldusjuht Aivar Trallmann. «Eric Ericsoni 1945. aastal asutatud kammerkoor on loomisest peale olnud üks Skandinaavia maade ja kogu maailma tähtsamaid vokaalkultuuri kujundajaid, esitades laiapõhjalist a cappella repertuaari renessansist avangardini.»

Kollektiiv on muu hulgas pälvinud Deutscher Schallplattenpreisi ja Edisoni auhinna, esinenud maailma muusikakeskustes ja suurtel festivalidel ning teinud koostööd tipporkestritega Berliini Filharmoonikud ja Consentus Musicus Wien, samuti dirigentide Riccardo Muti, Nicolaus Harnoncourti ja Claudio Abbadoga. Koori ees on seisnud ka mitu Eesti dirigenti eesotsas Tõnu Kaljustega.

Viljandi kontserdil juhatab koori selle värske peadirigent Fredrik Malmberg, keda peetakse Skandinaavia maade üheks põnevamaks koorijuhiks. Kõlab Johann Sebastian Bachi koorimuusika ning hispaania ja portugali renessansiaja muusika.

Erilist vaatemängu pakub pärimusmuusika aidas asetleidev Ungari riikliku folkansambli tantsuetendus «Ungari rapsoodia».

«Rapsoodiat kui muusikažanri iseloomustavad energilised rütmid, tugevad tunded, kirglikud mõttesööstud ja väljendusvabadus,» rääkis Trallmann. «Homne etendus seda kõike ka pakub.»

Trallmanni sõnul on see võimas pilguheit ungarlaste ja teiste selles piirkonnas elavate rahvusrühmade kaleidoskoopiliselt kirevale, ent ühtsele tuhandeaastasele kultuurile. Kontsert Viljandis toimub koostöös Ungari suursaatkonna ja Ungari Instituudiga.   

Reedel on festivalil kaks kontserti. Kell 19 astub Jaani kirikus üles duo Oleg Hudjakov ja Jelena Katšalova.

Moskva Pjotr Tšaikovski nimelise riikliku konservatooriumi professorit Oleg Hudjakovi peetakse Venemaa parimaks plokkflöödimängijaks. Koos pianist Jelena Katšalovaga esitab ta festivalil kava «Suured õpilased suurte õpetajatega», milles kõlab Haydni, Haydni õpilase Beethoveni ja Beethoveni õpilase Moshelesi muusika. Lisaks klaverile saab kuulda haamerklaverit ning haruldast XIX sajandi keskel valmistatud flööti.

Päev lõppeb trio Una Corda öökontserdiga pärimusmuusika aidas. Kristi Mühling­ kandlel, Liis Viira harfil ja Ene Nael klavessiinil toovad kuulajateni Bachi ja mitme eesti klassiku teoseid, mis on iseäraliku kooslusega triole sobitatud.

Esmaettekandele tulevad Mingo Rajandi Una Cordale kirjutatud «Kevadine ballad in D» ja Liis Viira «Stella Maris».

Laupäeval esineb baptisti kirikus Klaaspärlimäng Sinfonietta ja öökontserdil astub üles Sofia Rubina ansambel.

Vanamuusika festival lõpeb pühapäeval pärimusmuusika aidas noorte vanamuusikute lavastusega «Muusade lood». Michael Praetoriuse muusikale tuginev lugu räägib üheksa jumaliku muusa tegemistest, mis olid kohati küllaltki vägivaldsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles