Muusikafestival algab enne esimest kontserti

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusvaheliselt tunnustatud muusik, teadlane ja helilooja Conrad Steinmann (paremal) esines mullusel Viljandi vanamuusika festivalil koos kvartetiga Diferencias. Tema tänase kontserdi muusika pärineb viimasest aastatuhandest.
Rahvusvaheliselt tunnustatud muusik, teadlane ja helilooja Conrad Steinmann (paremal) esines mullusel Viljandi vanamuusika festivalil koos kvartetiga Diferencias. Tema tänase kontserdi muusika pärineb viimasest aastatuhandest. Foto: Jaan Männik

Täna hoo sisse saav Eesti vanim vanamuusika pidustus, Viljandi vanamuusika festival algab varem, kui kuulajateni jõuab esimene kontsert.

Tänavu möödub 30 aastat esimestest Viljandi vanamuusika päevadest ning seda pidulikku sündmust tähistatakse täna Kondase keskuses peetava rahvusvahelise sümpoosioniga, millele järgneb õhtul Conrad Steinmanni kontsert.

Festivali põhiprogrammi kuulub kaheksa eriilmelist kontserti ning korraldajate kinnitust mööda ei pruugi vanamuusika olla ainult keskaja viisid või baroki suurmeistrite teosed.

Paslik paik

Viimastel aastatel on korraldajatele silma torganud, et välisturistid proovivad Viljandisse tuleku rihtida just festivali ajaks.

«Eelmisel aastal oli mõni rühm broneerinud piletid juba mitu kuud ette ning selliseid on ka tänavu,» kinnitas festivali kunstiline juht Neeme Punder. «Need on põhiliselt Lõuna-Eestis puhkavad soomlased ja rootslased. Välismaalased on meie festivali avastanud.»

Punderi sõnul on Viljandi sellise ürituse korraldamiseks ideaalne koht nii ajalooliselt kui geograafiliselt.

«Viljandist on pärit ka Eesti kõige vanem vanamuusikaansambel, tänavu 40. aastapäeva tähistav Viljandi Linnakapell,» rääkis ta. «Linn ise aitab ürituse korraldamisele väga palju kaasa. Paljud ajaloolised hooned ning vanalinna osa on väga kenasti korda tehtud. Viljandi ongi inimeste teadvuses kui vana ja ajalooline hansalinn.»

Esinduslik sümpoosion

Täna kell 15 Kondase keskuses algaval sümpoosionil arutletakse vanamuusika rolli üle tänapäeval. Kogemusi ja mõtteid jagavad tunnustatuima vanamuusika kõrgkooli Schola Cantorum Basiliensis õppejõud Conrad Steinmann Šveitsist, Pjotr Tšaikovski nimelise Moskva riikliku ülikooli professor Oleg Hudjakov, muusikateadlased Maret Tomson ja Lilian Langsepp, kontserdibüroo Festivitas Artium ja Tartu vanamuusika festivali kunstiline juht Raho Langsepp ning Neeme Punder.

«Paarikümne aasta eest olid sellised kontserdid surutud pigem spetsiifiliste ürituste alla, kuid tänapäeval on need peaaegu kõikidel muusikalistel pidustustel üle maailma,» on Punder rahul. «See muusika on üks osa meie tänapäevasest muusikaelust ning mulle tundub, et see tendents üha süveneb.»

Sümpoosioni ilmestab kontserdiga vanim Eesti vanamuusikakollektiiv — Viljandi Linnakapell. Osalemine on prii.

Sümboolne avakontsert

Festivali põhiprogrammi avab täna kell 20 Viljandi Jaani kirikus Conrad Steinmann. Kontserdil kõlab Vana-Kreeka, keskaja ja tänapäeva muusika. Conrad Steinmann mängib ka haruldasel Vana-Kreeka puhkpillil aulosel.

«Avakontsert on mõneti sümboolne — mulluse vanamuusika festivali lõpetas Steinmanni plokkflöödiansambel Diferencias,» ütles festivali korraldusjuht Aivar Trallmann.

27. Viljandi vanamuusika festival kestab 15. juulini. Esinejate seas on maailmakuulus Eric Ericsoni kammerkoor Rootsist, Ungari riiklik folkansambel, Oleg Hudjakov ja Jelena Katšalova Venemaalt ning Klaaspärlimäng Sinfonietta, Una Corda ja Sofia Rubina ansambel Eestist. Tänavu on pärast aastast pausi taas kavas noorte vanamuusikute projekt. Michael Praetoriuse muusikale tuginevas tantsulavastuses «Muusade lood» osaleb ligi 75 muusikut ja tantsijat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles