Demokraatia lõi jälle võiduvärava

, pensionär
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Möldre
Tõnis Möldre Foto: Erakogu

DEMOKRAATIAT ON hinnatud küll heast, küll halvast küljest, kuid võitluses korruptsiooniga tulevad rahva tahe ja võim ikka ja jälle võitjaks.

Tänavuse jalgpallisuve vaprate heitluste valguses saavutas prantsuse rahva tahe endise sahkerdava võimupartei üle tagantjärele võidu. Neil päevil otsis Prantsuse politsei läbi presidendiametist lahkunud Nicolas Sarkozy korteri ja töökoha. Kahtlustatakse, et ta võttis valimiskampaaniaks suurelt firmalt vastu 150 000 eurot.

Silver Meikari mainitud summa on sellega võrreldes pisku, kuid kui lüüa kokku kõik sajad tuhanded, mida on annetanud ei tea kes, kosuks seegi sama suureks.

Meil on rahva võim ikka alles põhiseaduse kaante vahel. Võimurid on alustanud katset seda muuta, veendes rahvast ajakirjanduse kaudu selle vajalikkuses üle päeva.

Sarkozy eksis kõlblusnormide vastu, mis peaksid tagama ausa konkureerimise teiste võimule soovijatega. Egas üksi seadustega suudeta kõiki raha kogumise nüansse kontrolli all hoida.

Vana demokraatiaga riikides püütakse raha kantida salaja, meie põlvpükstes parteid soovivad pettusi legaliseerida. Selleks kasutavad nad JOKK-skeeme, mis tähendab, et seaduste järgi on kõik korras. Riigikohus mõistab mängleva kergusega seaduse tühiseks, kui prokuratuur on sunnitud sellega oma mehi karistama.

Esimene ehmatav juhtum oli hiljutine Pirita linnaosa volikogu liikme õigeksmõistmine selles, et talle anti maatüki kättesaamiseks üle 100 000 krooni altkäemaksu. Tegu oli tõestatud, kuid korruptsiooniseaduse mõjuvõimuga kauplemise sätte mõistis kõige kõrgem kohus kehtetuks. Mis sest, et sellele järgnes ja ilmselt järgneb veelgi partei vastasleeri tegijate õigeksmõistmine samades pattudes.

Esimese astme kohtus mõisteti äsja õigeks riigi maaga sahkerdajad. Ka siin pandi riikliku süüdistaja seaduste lugemise oskus mõnes nüansis kahtluse alla.

RiIGIKOHUS LUBAS jaanipäevaks teha otsuse valitsuse omapäise, Euroopa Liidus välja mõeldud kriisikahjude leevendamise mehhanismiga (ESM) ühinemise plaani kohta, kuid enne jõudis kätte suur suvi. Teinekord aitab venitaminegi asju olematuks teha.

Reformierakonna rahastamisskandaali ei hakka enam meenutamagi. Sinna kuuluv Viljandi endine linnapea võttis «Sakalas» mainida mindki, et tõin partei kahtlase rahastamise näitena tema mõistlikkuse piire ületava annetuse.

Ei huvitanud mind tema sissetulekutest ükski sent, aga kui ärimees, kelle eestvedamisel riigikogus töölepingust poolte kokkuleppel lahkunuile lubatud toetus välja jäeti, annetab ülisuure summa, näib see olevat lubamatult kergelt teenitud raha ning viitab töötajate ja töövõtjate vaheliste inimlike suhete rikkumisele.

Tänavu suure suve hakul sai prantsuse rahvas 1:0 võidu korruptsiooni üle, eestlased on seni kaotanud. Jalgpallis õnneks mängu ajal reegleid ei muudeta. Seni, kuni meil veel põhiseaduse kallale ei minda, võitlus demokraatia eest jätkub. Eesti rahvas peab lööma koguni neli väravat, sest nii palju on ropu rahaga kaitstud parteide väravaid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles