Autod saavad muda, vett ja vilet

Karl-Eduard Salumäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vesine ilm on muutnud orienteerumisvõistluse raja raskeks: maapind on pehme ja sõiduvea tegemine võib kergesti lõppeda kinnijäämisega.
Vesine ilm on muutnud orienteerumisvõistluse raja raskeks: maapind on pehme ja sõiduvea tegemine võib kergesti lõppeda kinnijäämisega. Foto: Elmo Riig / Sakala

Kõpu aleviku ümbruse metsades võib nädala lõpuni näha turbolaaduri vile saatel läbi muda ja vee rühkivaiddžiipe, kes püüavad punkte «Suure maasturite suvesõidu» võitmiseks.

Eesti pikima traditsiooniga seda sorti sõidukite orienteerumisvõistlus oli peakorraldaja Arto Künnapase sõnul eile hommikuni kulgenud plaanikohaselt.

12. korda aset leidval mõõduvõtul osaleb kolme autoklassi peale kokku umbes 40 meeskonda. Eile lisandus kümmekond võistkonda, kes võtavad osa seiklejate mõõduvõtust, kus teed on hoopis kergemini läbitavad, aga lahendama peab lisaülesandeid.

Arto Künnapas ja orienteerumisvõistluse peakohtunik Gunnar Obolenski rääkisid, et kõige võimsamatele sõidukitele ehk TR3 masinaklassis osalejatele pakutav rada erineb suuresti mullusest.

«Tahtsime teha umbes sama raske raja, kui oli eelmisel aastal, kuid vahepeal on palju vihma sadanud ja seetõttu on olud keerulised,» tõdes Arto Künnapas. Ta lisas, et metsas on ka palju tuulemurdu, mis muudab tee läbimise veelgi keerulisemaks.

«Ilmataat on korraldusmeeskonnas ainuke, kellega ei õnnestu eriti kokku leppida,» võttis Gunnar Obolenski kokku. Ükski võistleja polnud korraldajatele seni siiski kurtma tulnud. «Eks neile meeldi end proovile panna, ennast ületada,» leidis Arto Künnapas.

Kui eile pidi aktsioonis võistlusautode nägemiseks mööda vesist pinnast sügavale metsa jalutama, siis täna ja homme on kavas publikukatsed, mida on tunduvalt hõlpsam jälgida.

«Publikule on laupäev ja pühapäev paremad,» kinnitas Arto Künnapas.

Laupäeval kella 9—14 on publikukatsed Supsis värskel raielangil ning Kõpu alevikus ja Tipu tee lähedal. Pühapäeval kella 9—15 kestab Taltsi publikuetapp.

Gunnar Obolenski teadis öelda, et paar publikuetappi meeldivad nii pealtvaatajatele kui sõitjatele, sest need nõuavad mõnevõrra teistsuguseid sõiduvõtteid kui metsa vahel.

«See pakub vaheldust,» lausus ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles