Kõpus hakkavad võistlema maasturid

Merilyn Säde
, sakala@ajaleht.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna algab Kõpus maasturite suvesõit, mis kestab terve nädalavahetuse ja millest võtab osa 120 inimest nii Eestist kui ka välismaalt.
Täna algab Kõpus maasturite suvesõit, mis kestab terve nädalavahetuse ja millest võtab osa 120 inimest nii Eestist kui ka välismaalt. Foto: Erakogu

 Kõpu alevis algab suur maasturite suvesõit, mis leiab aset juba kaheteistkümnendat korda.

Autod proovivad tänasest pühapäevani jõudu kuues võistlusklassis, rajad kulgevad Kõpu ümbruses eri raskusastmega läbitaval pinnasel. Lisaks Eesti parematele maastikusõitjatele on oodata võistlejaid Lätist, Leedust ja Soomest.

Ürituse peakorraldaja Arto Künnapas ütles, et võistlusel osalevad parendatud maasturid ning lubatud on ka ümberehitused. «TR-1 võistlusklass on meil kõige lihtsam, selles on põhimõtteliselt originaalautod,» tõi Künnapas näiteks ja lisas, et neil autodel on lubatud üks vints ja tavalisest veidi erinevad rehvid. «Suurim võistlusklass on TR-3, kus on lubatud peaaegu kõik ümberehitused.»

Võisteldes otsivad maasturijuhid koordinaatide järgi kontrollpunkte. «Parim on see, kes leiab lühima aja jooksul neid kõige rohkem,» selgitas peakorraldaja. Tema sõnul võtavad sõidust osa ka need maasturiomanikud, kes parimat kohta ei jahi vaid tahavad lihtsalt sõitu nautida.

Peakorraldaja jutu järgi oli 20. juuniks end registreerinud 120 inimest. «Võistlusest võtavad osa sportklassi võistkonnad ja harrastajad ehk seiklejad, kes sõidavad vaatamisväärsusi pidi,» rääkis Künnapas.

Peakorraldaja ütlemist mööda on ka pealtvaatajatel võimalik suurüritusest osa saada. Kõpu poe juures muruplatsil on võistluskeskus, kus on võimalik näha maastureid. «Meil on ka niinimetatud publikukatsed. Need on väikesel maa-alal, kuhu inimesed hõlpsasti ligi pääsevad,» lausus ta.

Kohalikele maasturiomanikele pakub Künnapase hinnangul konkurentsi Soomest pärit võistkond, kes võitis kolmanda koha mullusel suurimal offroad-võistlusel Venemaal.

Peakorraldaja sõnul on üritus mõeldud osalejatele puhkamiseks ja ühiseks ajaveetmiseks. Sõitjad mõtlevad muu hulgas loodusele. «Meil on põhimõte, et kõik, mis metsa viiakse, tuuakse sealt ka ära,» ütles Künnapas ja lisas, et kõik maasturid läbivad enne tehnilise kontrolli ning lekkivaid autosid rajale ei lasta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles