Suured hansapäevad saavad Viljandile proovikiviks

Margus Haav
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Viljandi linnavalitsuse avalike suhete ja turismiameti juhataja Krista Kull, kuidas teile Lüneburgi hansapäevad meeldisid?

Kõik alates esitlustelkidest ja lõpetades keskaja laadaga oli korraldatud väga sujuvalt ja loogiliselt. Seda võimaldas linna suurus. Ometi tekkis ummikuid ja kohati oli tööd teha raske.

Paari aasta pärast on rahvusvahelised hansapäevad Viljandis. See on tähelepanuväärselt suur väljakutse.

Viljandile on üks suuremaid väljakutseid logistika. Annab tublisti mõtlemisainet, kuidas korraldada liiklus ja liikumine ning parkimine. Inimeste linnasüdamesse toimetamine tuleb hoolega läbi mõelda.

Kuidas on Viljandis majutusega? On teada, et esinduslikud ja luksusega harjunud hansahärrad lepivad ainult parimaga, ning võib arvata, et juba kolm-neli delegatsiooni täidavad Viljandi hotellid pilgeni.

Tõenäoliselt piisab Lübecki ja Bergeni ning veel mõne võimsa hansalinna delegatsioonist ja meil ongi majutuskohad nagu naksti läinud. Majutuse paindlik korraldamine on üks väljakutse — kuidas kõik need toredad hansalised end siin teretulnuna tunneksid ja nende olemine suursündmuse ajal mõnus oleks.

Meil on juba mõtteid. Ehk tasuks majutusel kaasa haarata viljandlasi. Võib-olla peame tegema nii nagu pärimusmuusika festivali meeskond, kes kutsub inimesi üles võõraid oma kodus majutama. Ka see on variant.

Lüneburgis ööbisid näiteks lätlased kodumajutuse tüüpi elamistes.

Pärnul ja Tartul on juba rahvusvaheliste hansapäevade korraldamise kogemus. Kuidas nemad tagantjärele vaadates hakkama said?

Mõlemad linnad on Viljandist palju suuremad, aga Pärnu näiteks sai hakkama peaaegu täiesti oma jõududega. Tartus oli külaliste arv väga suur ning seal pakuti majutust ka väljaspool maakonda. Viljandi vaatab kindlasti Tartu ja Pärnu poole.

Lüneburgi hansapäevade eelarve oli üle 1,2 miljoni euro. Väga suur summa.

On küll. Lüneburgis tulid paljud väärikate hansalinnade esindajad meile õlale patsutama ja ütlesid, et kahe aasta pärast näeme Viljandis. Me pole erilist reklaami teinud, aga juba on see teada.

Millal Viljandis tõsisemad ettevalmistused käima lähevad?

Kuu aja pärast istume ajutrustiga maha. Analüüsime seda, mida Lüneburgis nägime, ja paneme paika tegevusplaani. Me pole hiljaks jäänud. Piisab, kui alustada poolteist aastat varem. Peame väljakutsed enda jaoks lahendama, siis saame ka ettevalmistusi planeerida.

Linnasüda saab värskema ilme, mõtteid on juba praegu. Kui tulevad külalised, peab toa ikka korda tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles