Lilli endine piiripunkt läheb erakätesse

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes soovib endale maatükki naaberriigi külje all, sellel on praegu võimalik soetada üks niisugune krunt Lilli piiripunktis. Pilt on tehtud kolm aastat tagasi.
Kes soovib endale maatükki naaberriigi külje all, sellel on praegu võimalik soetada üks niisugune krunt Lilli piiripunktis. Pilt on tehtud kolm aastat tagasi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Riik müüb Eesti ja Läti piiril kunagist Lilli piiripunkti ühes maaga ning esimene huviline tegi pakkumise üleeile.

Riigi Kinnisvara aktsiaseltsi müügijuht Märt Mäe ütles, et pärast Baltimaade Schengeni viisaruumiga liitmist 2007. aastal on kasutuks jäänud piirivalvurite rajatisi varemgi maha müüdud. Lõunapiiril leidsid viimati uue omaniku Massiaru kordon Häädemeeste vallas ja Jäärja piiripunkt Saarde vallas, mõlemad Pärnumaal.

«Läti piiri pole enam tarvis valvata ning ka idas on väikseid piiripunkte, mida Eesti riik enam ei vaja,» lausus ta ning lisas, et piiril hoitakse silma peal rohkem tehniliste vahenditega ja valvuriputkasid pole tarvis.

Karksi vallas asuvas Lilli piiripunktis on Mäe sõnul soojak, mille üldpind on 15 ruutmeetrit. Kohustust seda hoonet säilitada ei ole, uue hoonestuse rajamiseks tuleb luba saada omavalitsuselt.

Koos endise piiripunkti majaga on müügis 17 415 ruutmeetrine ala, millest enamik on metsamajanduskavaga metsamaa. Selle kasutamisele seab piirangud kinnistul olev kinnismälestis: kunagine kalmistu ja ohverdamiskoht Annemägi.

«Tulevane maaomanik saab teha metsa, ehitada maja ning tulla sinna elama,» tõi Mäe näiteks. «Olen pärast müügitehingut küsinud, mis on uuel omanikul kavas. Ühe piiripunkti ostnud inimene soovis minna linnast ära metsade keskele elama. Teine ostis maa, et metsa langetada.»

Lilli piiripunkt läks esmalt kirjaliku enampakkumise korras müüki mai lõpul, aga et siis ühtki pakkumist ei tehtud, algas juuni lõpul vabamüük.

See tähendab, et kui kaks nädalat pärast esimese ostusoovi esitamist ühtki pakkumist ei laeku, saab esimene huviline piiripunkti uueks omanikuks. Järgmiste pakkumiste puhul pikeneb müügiperiood kolme tööpäeva kaupa.

Riigi Kinnisvara aktsiaselts on seadnud piirikompleksi alghinnaks 3000 eurot. Esimene selline pakkumine tehti üleeile ja eilne päev lisa ei toonud.

ARVAMUS
ARVO MALING, Karksi vallavanem

Eks uus omanik otsusta, mida ta seal tegema hakkab. Valla seisukohast oleks hea alustada ettevõtlust, mille puhul omanik saaks ära kasutada piiriäärset asukohta. Samuti oleks vallal hea meel, kui keegi sinna kodu looks.
Kui piirangutest rääkida, siis need on pigem riigi seada, näiteks kui lähedale tohib piirile ehitada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles