VÄLISMAA

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ACTA-le pisteti sulg sappa

Euroopa Parlament lükkas eile tagasi vastuolusid tekitanud riikidevahelise võltsimisvastase kaubanduslepingu (ACTA).

Mitu Euroopa Liidu riiki on ACTA suhtes kahtlust väljendanud ja arvukatel demonstratsioonidel on avaldatud meelt internetivabaduse piiramise vastu.

Jaanuaris allkirjastasid ACTA euroliidu 27 liikmesriigist 22, samuti USA, Jaapan ja mitu teist maad, kuid ratifitseeritud pole seda kusagil.

Saksamaal sai mitu pantvangi surma

Saksamaal Karlsruhe linnas hakati kohtuotsusega kodust välja tõstma üht inimest, kes võttis seejärel võõrad pantvangi.

Sündmuskohale saadeti politsei eriüksused. Mõne tunni pärast tungisid politseinikud korterisse, sest sealt hakkas tulema suitsulõhna ja oli kuulda püssilaske. Korterist leiti viis surnukeha: lisaks pantvangivõtjale arvatavalt kohtutäituri, uue koduomaniku, hooldaja ja lukksepa oma.

Prantsusmaa lõi uusi makse

Prantsusmaa uus valitsus teatas eile, et järgib lubadust tasakaalustada riigieelarve 2017. aastaks ning tõstab sel eelarveaastal eelarvepuudujäägi vähendamiseks makse 7,2 miljardi euro eest.

2,33 miljardit moodustab ühekordne varamaks. Uus maks lisandub aktsiaoptsioonidele.

Ilmselt leiti Higgsi boson

Kaks sõltumatut füüsikute töörühma teatasid eile ­Euroopa tuumauuringute keskuses (CERN), et on leidnud osakestefüüsika standardmudelite ennustustele vastava uue elementaarosakese, mis võib olla kaua otsitud Higgsi boson.

Teadlased ei väitnud veel täie kindlusega, et nähtud osake on hüpoteetiline Higgsi boson, mis peaks seletama, miks on elementaar-osakestel mass.

CERN lisas, et leiu kontrollimine nõuab tööd ja veel vähemalt sama palju andmeid, kui suur hadronite põrgataja praeguseks kogunud on. Tulemust ooda­takse aga juba sel aastal.

Teadlased on osakese otsingul olnud ligi pool sajandit, sestap nimetas CERN-i peadirektor Rolf Heuer saavutatut verstapostiks looduse mõistmisel, loodetavasti heidab see valgust meie universumi saladustele.

Higgsi bosoni leidmine kinnitaks standardmudeli kehtivust, sest see on ainus selle teooria prognoositud elementaarosake, mida pole seni suudetud eksperimentaalselt tõestada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles