EESTI

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Lennu-akadeemiasse on suur tung

Teisipäeval avalduste vastuvõtu lõpetanud lennuakadeemias laekus nädala jooksul viiele erialale üle 500 avalduse.

Populaarseimaks erialaks osutus õhusõiduki juhtimine, kuhu esitati 182 avaldust, mis teeb konkursiks 15,2. Nii nagu varasematel aastatelgi, järgnes sellele lennuliiklusteeninduse eriala, kuhu esitati 14,2 avaldust kohale. Sellele erialale võetakse vastu kaheksa tudengit.

Politsei vajab kosutamist

Eesti sisejulgeoleku suurim häda on tööjõu vähesus, mis on omakorda tingitud väikesest palgast, kirjutab «Eesti Päevaleht».

Kui 2008. aastal sai politsei raha motivatsioonitasudeks ja muuks seesuguseks ning keskmine sissetulek oli mõistlik, siis 2009. aasta algusest lõpetati igasuguste tulemustasude, preemiate ja erakorraliste lisatasude maksmine.

Samal aastal vähendati kaheksa protsenti astmepalka ja püsivaid lisatasusid. See viis kokkuvõttes selleni, et politseinike reaalsissetulek langes aastaga keskmiselt 20 protsenti.

Praegu saab väikese staažiga patrullpolitseinik kätte umbes 650 eurot kuus.
Siseministeeriumi asekantsler Erkki Koort nõustus «Eesti Päevalehega», et see on politseitöö eest väga väike tasu ja sisejulgeolekusse on raha juurde vaja.

Politsei- ja piirivalveameti (PPA) peadirektor Raivo Küüt tõdes, et palgatõusule tuleb mõelda, sest pikaajaline alamotiveeritus ei mõju hästi. Tema sõnul aitab politseinike töölt lahkumine natuke kaasa sellele, et vabade kohtade täitmata jätmise arvelt võiks tekitada väikese palgatõusu.

«Sügisel vaatame, kui suur see kohtade arv saaks olla, rääkides masueelse palgataseme taastamisest. Et saaks rohkem ressursse välitöödele suunata, kaotame teatud struktuurid ära,» lausus Küüt.

Siseministri kinnitatud kohtade arv on palju suurem, kui PPA-s tegelikult inimesi tööl on. 1. juunil oli PPA-s täidetud 5848 kohta ning vabad on 316 politseiametniku ja 130 teenistuja kohta.

Ka siseminister Ken-Marti Vaher ütles «Eesti Päevalehele», et politseinike palka tuleb tõsta.

«2012. aastal anti siseministeeriumi valitsemisalale juurde kümme miljonit eurot, millest said personalikuludeks lisaraha nii päästeamet kui PPA,» sõnas ta. «Võin kinnitada, et sisejulgeoleku valdkonna töötajate motiveerimine on ministeeriumi prioriteet.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles