«Kuldliiga» korraldaja ennustab Viljandist maailma tippmarki

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Lilliallik
Mati Lilliallik Foto: Elmo Riig / Sakala

Täna saab Viljandis näha, kuidas Ukraina mees viskab oda üle 88 meetri. Vähemalt nii loodab võistluse korraldaja, kes tegi «Sakalale» publiku ennustusvõistluse esimese pakkumise.

Täna kell 16.45 Viljandi staadionil algav kergejõustiku võistlussarja «Bigbank Kuldliiga» etapp toob kohale 16 riigi sportlased ning suur hulk neist üritab siin täita olümpianormi.

Kõrgetasemelisel jõuproovil korraldatakse publikule ka ennustusvõistlus, kus tuleb pakkuda, kes ja millise tulemusega võidab odaviske. «Kuldliiga» peakorraldaja Mati Lilliallik tegi eile «Sakala» palvel esimese ennustuse ja teatas, et võidab Oleksandr Pjatnitsja maailma hooaja parima tulemusega. «See oleks siis üle 88 meetri,» lisas ta.

Ukrainlane Pjatnitsja on üks neist sportlastest, kes sõidavad Viljandisse otse Helsingist, kus pühapäeval lõppesid Euroopa meistrivõistlused (EM). Temale päädis tiitlivõistlus viienda kohaga, mis oli mehele pettumus.

«Ma olen näinud, kui palju ta võib visata,» põhjendas Lilliallik oma julget ennustust.

Mati Lilliallik, mis toob sportlased mõni päev pärast tiitlivõistluse lõppu ja mõni nädal enne olümpiat Viljandisse võistlema?

Kui Euroopa meistrivõistlustel ei pruukinud kõik välja tulla, siis nüüd saab ennast tõestada. Paljudele sportlastele on see ka üks viimaseid võimalusi olümpianormi täita ja seda tullakse siia kindlasti jahtima.

Kui rääkida näiteks kettaheitest, siis Helsingis võisteldi kehvades ilmaoludes. Viljandisse on tänaseks lubatud palju paremat ilma ning siin saab tuult passida. Meil on võimalik heitesektor staadionile panna nii, et heitjad saavad vastutuule. See toob loodetavasti lisameetreid.

Kas kettaheites on lubanud kohale tulla kõik Eesti tipud?

Jah. Äsja EM-il hõbeda saanud Gerd Kanter on kohal ning tulevad ka Viljandimaa mees Märt Israel ja Aleksander Tammert. Neile pakuvad konkurentsi juunioride maailmarekordi omanik Mikita Nesterenko ning veel üks ukrainlane ja kaks rootslast, kelle isiklikud rekordid on üle 63 meetri.

Kui mullust võistlust meenutada, siis Israel tegi just Viljandis oma hooaja parima tulemuse.

Tundub, et üks tulisemaid lahinguid tuleb odaviskes, kus neljal Eesti mehel on võimalus olümpiale pääseda. Kas nad kõik on kohal?

Kõik nad on üles antud. Lisaks võistlevad tugevamatest tegijatest EM-i viies mees Pjatnitsja ja EM-il ebaõnnestunud lätlane Zigismunds Sirmais. Viljandi staadion on odaviskajatele väga soodne paik. Mullu viskasid kolm Eesti meest siin üle 80 meetri. Sellist võistlust pole meie mehed omavahel uue odaga varem pidanudki.

Tänane võistlus algab kolmikhüppega. Kas ka sellel alal püütakse olümpianormi?

Panime selle sportlaste palvel programmi lisaalana. Nüüd tundub, et sellest saab üks peaala, sest olümpianormi jahivad nii Igor Sjunin kui Jaanus Uudmäe. Lisaks on siin veel kaks 17 meetri lähedale hüpanud ukrainlast. Viljandis on väga hea hüppepaik ja ma tean, et Uudmäe tuleb siia sooviga olümpiale pääseda.

Olümpianormi tahab 400 meetris üle joosta ka Marek Niit. Ta on lubanud Viljandis teha uue Eesti rekordi. Kiiruslik vastupidavus on tal väga hea ja rekord on ohus.

Mitmel alal, näiteks kaugushüppes, pole eestlastel praegu tipptasemel sportlasi välja panna. Kas seal jääb võistlejate tase lahjemaks?

Kindlasti mitte. Näiteks naiste seas on kohal maailma edetabeli kuues, Veronika Šutkova, kes on tänavu hüpanud 7.01. Samuti on stardis lätlanna Lauma Griva, kelle tänavune parim tulemus on 6.86, ja mitmevõistleja Aiga Grabuste.

Parimad eestlannad Ksenija Balta ja Grit Šadeiko jäävad kahjuks vigastuse tõttu kõrvale.

Meeste kaugushüppevõistlus tuleb värvikas. Juba nädal aega on Viljandis olümpiaks treeninud mehhiklane Luis Rivera, kes on sel hooajal hüpanud 8.22. Homseks jõuab kohale ka tema treeningukaaslane Bermudalt Tyron Smith, kelle isiklik rekord on täpselt sama kaugel. Mõlemad jäävad pärast võistlust veel nädalaks Viljandisse treenima.

Viljandi hüppesektor on väga hea. Meenutada tasub näiteks mullust võistlust, mille Portugali hüppaja võitis tulemusega 8.34 ja tulemuste poolest kujuneski kaugushüppest lõpuks Viljandi võistluse peaala.

Mille järgi «Kuldliiga» etappidel kavas olevad alad valitakse?

Meie formaat on selline, et esimeses järjekorras vaatame neid, millel on siin tugevaid tegijaid. Kui kodus on üks kõrgel tasemel sportlane, otsime talle konkurente väljast. See võimaldab võistelda tugevas konkurentsis ja pakub publikule kaasaelamisrõõmu.

Kui raske on leida välisvõistlejaid?

Mida aasta edasi, seda lihtsam, sest meid juba teatakse ja tuntakse. Superstaaride kohaletoomine sõltub muidugi rahakoti paksusest ja selles osas oleme väiksed tegijad. Meil on väga head suhted mänedžeridega, kes soovitavad meile häid tulevikutegijaid.

Pühapäeval lõppesid korraga nii kergejõustiku kui jalgpalli Euroopa meistrivõistlused. Kas te ei karda, et inimestel on spordi vaatamisest isu täis?

Üks asi on vaadata võistlust telerist ning hoopis teine asi tulla staadionile ja elada sportlastele kaasa. Tänane võistlus pakub publikule kindlasti elamuse ja ka Eesti sportlastel on väga hea kodupubliku ees võistelda.

See annab võistlejatele palju parema emotsiooni.

Kas 300 pealtvaatajat on reaalne?

Kahtlemata. Tänaseks on lubatud ilusat ilma ning see võistlus on hea võimalus pärast Euroopa meistrivõistlusi ja enne olümpiat oma sportlasi vaadata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles