Kolm suurt gümnaasiumi kadus

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alates homsest kannavad Viljandi Paalalinna gümnaasium, maagümnaasium ja Jakobsoni gümnaasium uut nime.
Alates homsest kannavad Viljandi Paalalinna gümnaasium, maagümnaasium ja Jakobsoni gümnaasium uut nime. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Täna keskööl lakkasid Viljandis tegutsemast senised gümnaasiumid ja need muutusid põhikoolideks. Uuel õppeaastal alustab linnas tööd täiesti uus gümnaasium, mis esimesel aastal töötab Kaare ja Paalalinna koolis.

Alates 1. juulist pole Viljandis enam harjumuspäraseid koole nagu maagümnaasium, Paalalinna gümnaasium või Carl Robert Jakobsoni nimeline gümnaasium. Nende asemel töötavad nüüdsest kesklinna kool, Paalalinna kool ja Jakobsoni kool. Kõik nad annavad põhiharidust.

Viljandi põhikoolides alustab 1. septembril õppetööd kümme esimest klassi 226 lapsega. Seda on ühe klassikomplekti võrra rohkem kui eelmistel aastatel. Kesklinna koolis saab olema neli esimest klassi, Paalalinna koolis kaks klassikomplekti ja Jakobsoni koolis neli klassikomplekti. 16 last alustab kooliteed waldorfkooli esimeses klassis.

Uus Viljandi gümnaasium, mis kuulub haridusministeeriumile, moodustati 1. novembril 2010 ning alustab tegelikku tööd käesoleva aasta 1. septembril. Seal hakkab praeguse seisuga õppima 512 õpilast.

Kuni oma koolihoone valmimiseni Hariduse tänaval töötab kool vabanevates Kaare kooli ruumides ja Paalalinna kooli algklasside majas. XII klassi õpilased jätkavad gümnaasiumiõpinguid valdavalt oma seniste koolimajade õpperuumides.

Nii põhikoolide kui gümnaasiumi direktorid esitasid linnavolikogu haridus- ning eelarve- ja arengukomisjonile kokkuvõtte ümberkorralduste ettevalmistustest. Koolijuhtide sõnul toimub koolielu, õpilaste õpitingimuste ja õpetajate töökoormuste ülevaatamine ja korraldamine kavakohaselt.

Volikogu hariduskomisjoni esimees Margit Karu ütles, et koolijuhid on teinud väga tublit tööd ning 1. septembril on kõik kolm põhikooli ja Viljandi gümnaasium valmis alustama õppetööd.

“Tööd alustavad põhikoolid on omanäolised. Koolid on oma eripära väljatöötamisel arvestanud juba väljakujunenud traditsioonidega, kuid on avatud ka uutele võimalustele,” selgitas Margit Karu.

Viljandi Jakobsoni Kooli on oma eripärana nimetanud austuse elu vastu ning olulisel kohal on põhiväärtuste kujundamine. Kriitilisteks eduteguriteks on väärtushinnangute õpilasteni viimine ja individuaalne õpetamine. Olemas on inglise keele süvaõpe ja reaalharu, tegevust jätkavad tantsustuudiod. Kuigi Jakobsoni kool on õpilaste arvult Viljandi suurim kool, on rõhuasetus siiski igal õpilasel.

Viljandi Kesklinna Kooli visiooniks ja missiooniks on õpilaste loovust arendav ja arengut toetav koolikeskkond. Põhiväärtused on hoolivus, loovus, vastutustunne ja sallivus. Kooli eripäraks on keeleõpe alates II ja V klassist. A-keeleks on inglise keel, B-keeleks vene, saksa ja soome keel. Oluline on I ja II kooliastmes toestatud õppeprotsess, töömaailmaga tutvumine kolmandas kooliastmes, erivajadustega laste kaasamine ja teadliku distsipliini kujundamine. Koolis on plaanis avada 20 huviringi, millest esmakordselt alustab tööd robootikaring.

Viljandi Paalalinna kooli omapäraks on saksa keele õpe A-keelena, DSD I eksami sooritamise võimalus, mis tähendab seda, et koolil on võimalik anda välja I astme diplom ning kui põhikooli lõpetanu tahab minna välismaale ametit õppima, siis ei pea ta enam õpinguteks vajalikku keeleeksamit tegema. B-keel on inglise või vene keel ja C-keel hiina keel. Huvitegevuse põhisuund on Paalalinna koolis muusika.

Paalalinna ja kesklinna kool lähevad uuest õppeaastast üle trimestripõhisele hindamistsüklile. Paalalinna kooli direktori Aavo Palo sõnul hajutab selline hindamissüsteem nii lapse kui õpetaja koormust.

Kõigil koolidel on välja töötatud uus logo ja sümboolika. Täiendamisel või ümbertegemisel on koolide koduleheküljed. Uueks õppeaastaks on kõik ametikohad koolis täidetud ja õppetöö võib ilma probleemideta alata.

1. septembrist õppetööd alustav Viljandi gümnaasium on valmis pakkuma kvaliteetset gümnaasiumiharidust õpilase individuaalseid võimeid arvestades. Praegu käib õpilaste vastuvõtmine ja koolijuhi sõnul ollakse valmis pakkuma õppimisvõimalust kõigile soovijatele.

Asendusruumides käib remont ja ehitatakse gümnaasiumihoonet. Kolimine asenduspindadele on kavas augustis. Gümnaasiumile on tellitud õppevahendid, õpikud ja muud õppetööks vajalikud tarbed.

Viljandi linnavolikogu otsustas linna haridusvõrgu ümberkorraldamise 20. aprillil 2010.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles