Rulaplatsi kasutaja vastutab oma ohutuse eest ise

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna tehakse rulaplatsil veel viimaseid ehitustöid, kuid homme vallutavad selle trikiratturid ja rulasõitjad.
Täna tehakse rulaplatsil veel viimaseid ehitustöid, kuid homme vallutavad selle trikiratturid ja rulasõitjad. Foto: Elmo Riig / Sakala

Männimäel valmiv rulapark kuulub linna majandusameti haldusalasse ning Jakobsoni kool seal turvalisust tagama ei hakka.

«Sellel platsil on paratamatult väga suur riskitegur ja kool ei suuda seal füüsilist julgeolekut tagada,» lausus Jakobsoni kooli direktor Eero­ Järvekülg, kes polnud nõus eilses «Sakalas» ilmunud väitega, et rulaplatsil toimuval hakkab silma peal hoidma kool.

Viljandi majandusameti juht Reevo Maidla sõnul ei tahagi linn turvalisuse tagamist kooli ülesandeks panna. «Iga kasutaja peab seal ise ohtu tajuma,» ütles ta. «Sellisel platsil pole turvanõudeid näiteks teravate servade või kasutatavate materjalide osas.»

Maidla seletuse järgi loodab linnavalitsus järgmisel nädalal koolijuhiga peetavatel läbirääkimistel saavutada kokkuleppe, et kool jätkaks platsil seisva prügikonteineri tühjendamise eest maksmist ning leiaks võimaluse väljakut koristada. Järvekülje sõnul on need soovid vastuvõetavad, kui leida majahoidjale maksmiseks lisaraha.

Viljandi maavalitsuses terviseedendamise ja vigastuste ennetamise programmiga tegelev Elo Paap selgitas, et loodava rulaplatsi omanik ehk linn peab hakkama jälgima, et kõik atraktsioonid oleksid korras. Ta soovitas platsil üles seada sildi, millel oleksid kirjas elementaarsed turvanõuded. Terviseedendaja sõnul peaks kirjalikult nõudma, et platsi kasutajad kannaksid kiivrit ja kaitsmeid.

Eero Järvekülje jutu järgi teeb Jakobsoni kool omalt poolt pingutusi, et noori võimalike vigastuste korral kiirelt aidata. «Kui on ekstreemspordiväljak, siis marrastusteta ei pääse. Ka luumurrud pole kahjuks välistatud,» nentis ta. Et kool on platsile lähim hoone, saab vigastuste korral sealt kõige kiiremini esmaabi.

Tööajal on koolis meditsiiniõde ning ujulas avatud esmaabipunkt. Järvekülg lubas, et õhtuseks ajaks pannakse kooli valvelauda esmaabipakk ning valvurid läbivad koolituse, kuidas anda kiiret abi. Koolijuht andis ka lubaduse, et platsil trikitajad võivad kasutada kooli WC-sid.

Avataval platsil korra tagamine ei jää samuti kooli ülesandeks ning kooli valvur ei hakka ka turvakaamera kaudu jälgima, mida platsil tehakse.

«Meil on nüüd kokkulepe politseiga, et kaamera pilt jõuab politseimajja,» ütles Reevo Maidla.

Järvekülg lausus, et kui kooli töötajad näevad platsil lõhkumist või korrarikkumist, siis nad sekkuvad ja keelavad. «Meie aga pidevat valvet tagada ei saa,» sõnas ta.

Ekstreemspordiväljak valmis esimest korda kohalike poiste ja ettevõtjate ühisel jõul kümmekond aastat tagasi. Pärast seda, kui platsi ehitanud poisid kooli lõpetasid ja teistesse linnadesse õppima suundusid, hakkasid väljakul olevad aktraktsioonid lagunema.

Kui siis uurima hakati, et kes on väljaku omanik, vaadati küll noortekeskuse, Jakobsoni kooli ja linnavalitsuse poole, kuid keegi neist ei tunnistanud platsi omaks. Lõpuks viidi katkised rambid platsilt ära.

Nüüd lasi linnavalitsus 32 000 euro eest rajada platsile uued ja märksa püsivamad rambid. Platsi hooldamise eest hakkab vastutama linnavalitsuse majandusamet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles