Kommentaar: Nava Lava jätkab menüüd muutmata

, korraldaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Kõdar
Jaak Kõdar Foto: Lauri Alver

Nava Lava jätkab kindla menüükaardi järgi. Me ei ole küll veel à la carte’i tasemel, kuid meie sõna, laul ja tants on saanud ning säilitanud oma laadi ja sisu.

Seitsme aasta jooksul oleme ette kandnud ainult algupärast näite- ja luulesõna esmaesituses. Ka «kelnerid-ettekandjad», kes Nava Laval serveerivad sõnu ja mõtteid, on meil algusest peale olnud enamasti ühed ja samad.

Autorid ja nõuandjad on olnud Lilli, Karksi valla, pealinna ja kaugemadki inimesed, kes kirjasõnas või tegudes on valmistanud või ette kandnud meie menüü road. Valik on olnud mitmekesine, kuid mitte väga suur.

Paljukest üks metsatalu jõuab? Mõttekulinaariat ju poelettidelt ei võta, seda tuleb aretada, kasvatada, korjata, maitsestada ja siis töödelda nii, et tulemuseks on söödav, seeditav ja toitev mulgi vaimuroog.

Eelroaks pakume ka tänavu luulekavasid. Neid on lausa neli. Et tänavune Nava Lava on pühendatud näitlejale ja luuletajale Lembit Eelmäele, saab esmalt luuleküünis kuulda tema esituses salvestatud mulgikeelset luulet.

Tartust ootame bussitäit kirjandusinimesi. Kirjanike liidu gruppi juhib Tartu osakonna esimees Piret Bristol. Tartu luuletund on kavas 22. juulil kell 13. Samal päeval esitlevad näitlejad Arvo Raimo, Luule Komissarov, Raivo Adlas ja Iivi Lepik Nava talu luulet.

Uudsena kõlab öökapiluule. 20. juulil kell 21 loeb näitleja Aire Pajur vanas hämaras heinaküünis, kus kuulajad võivad lebaskleda heintel või olla ükskõik millises muus mugavas asendis, pealambi valgel tunde- ja armastusvärsse. Just selliseid, mis võivad kodus öökapil sobivat meeleolu oodata.

Nava Lava põhiroog on täispikk näidend Lembit Eelmäe elust teatrilaval ja lapsepõlvekodus. Näidendi «Kuningas tuleb» kirjutas ja lavastab Silvia Soro.

Lembit Eelmäe viimane täispikk lavaroll oli just siin, Nava Laval, kus ta 2008. aastal mängis näidendis «Jukra» Taevameest. Tema partner oli siis garderoobikaaslane Vanemuisest Raivo Adlas. Nüüd mängib Lembitut Riho Kütsar, osaleb ka Raivo Adlas. Kavalehel on veel nimesid: Arvo Raimo, Riho Rosberg, Andrus Eelmäe tütrega, Luule Komissarov, Iivi Lepik, Aire Pajur, Silvia Soro, noored isetegevuslased, vennad Heino ja Riho Rull Lillist. Alles on ka Lembitu jaoks ehitatud eriline pult, kus ta sai istudes oma osa lugeda.

Tõeliselt ahvatlev peatoit on suur ooperikontsert, kus soleerib juba varemgi Naval üles astunud metsosopran Monika Evelin Liiv. Tema kohta võiks öelda vaid ühe lause: Mulgimaa tüdruk, kes pole Euroopa ooperilavadel uhkeks läinud. Lauljannat saadavad viiulil Andres Mustonen ja klaveril Irina Oja. Mustonen oli ka see, kes kutsus Monika laulma Julius Caesari osa Händeli barokkooperis «Julius Caesar».

Samuti täitub Nava Lava unistus tuua põlispuude alla ehtne Itaalia viiul. Andres Mustoneni viiul pärineb aastast 1720 ja on valmistatud Cremonas — seal, kus valmisid paljud kuulsad viiulid.

Magustoiduks on Hans Hindpere tänukontsert. Helilooja on just viimastel aastatel kirjutanud uusi laule Mulgimaale või Mulgimaa tellimusel. Järgmisel aastal saab ta 85-aastaseks, mistõttu soovivad mulgid maestrot tänada. Kui tervis lubab, on Hans Hindpere ise kohal, tema laulud aga on juba Karksis ning koorid ja solistid harjutavad hoolega.

Magustoiduks võiks nimetada seda, et päeva juhib Contra, samuti lastenäidendit paganatest. On ju need sõbralikud sõra- ja sarvekandjad muinasjuttudest ja rahvapärimustest meie lastele hästi teada. Paganate elu ja lood pole kaugeltki lõppenud, lugusid tuleb iga päev juurde.

Lisandub ka ideid Nava Lava menüü täiendamiseks. Ei pea ju tingimata olema à la carte, aga üks mulgi kõrts, külamaja või simmanipaik küll, kus külaline saab toekat vaimutoitu. Ja simman tuleb. 21. juuli õhtul kell 20.

Tuju kütavad Erich Krieger ja Contra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles