Järgmisel nädalal pannakse Vanaõuel nupp tööle

Merilyn Säde
, sakala@ajaleht.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Järgmisel nädalal leiab Suure-Jaani lähistel Vanaõue puhkekeskuses aset üks kuuest suvelaagrist, mis aitab noortel tööd leida.

Üle-eestiline programm «Nupp tööle!» aitab noortel tööotsijatel suvelaagrites avastada oma häid omadusi, proovida eri ameteid ja teha tööandjate juures praktikat. Osalema on oodatud 16—24-aastased noored, kes ei ole viimased neli kuud õppinud ega töötanud.

Projektijuht Kadri Seedri sõnul on programm algatatud vajadusest koolitatud noorte järele. «Paljud noored ei tea pärast õppimist, mida õpitud töö endast tegelikult kujutab,» ütles projektijuht ja lisas, et suvelaager annab võimaluse tööd proovida ja selle olemusest aimu­ saada.

Seedri hinnangut mööda on firmade huvi aprillis alanud programmi vastu kasvanud, sest vajadus pädeva tööjõu järele sunnib uusi lahendusi otsima. «Ettevõtted olid programmiga nõus, kui noored läbivad enne koolituse,» lausus Seeder ning lisas, et suvelaager annab suurepärase võimaluse ettevõtetega tutvuda. Osalejad käivad mitmes ettevõttes, Viljandimaal näiteks Viljandi Metallis.

Suvelaagritesse on kaasatud ka eri ettevõtete personalijuhid ning professionaalsed karjäärinõustajad, kes noori suunavad.

Seedri sõnul on projekt loodud selleks, et leida kõigile osalejatele töö. «Püüame laagri käigus noori nende huvist ja töösoovist lähtudes suunata,» lausus Seeder.

Laagri olemuse kohta ütles ta, et plaanis on mänge ja muid lõbusaid tegevusi, kuid teemad on siiski tõsised. Näiteks räägitakse rahast ja sellest, kuidas elu muuta, kui töökoht asub teises piirkonnas.

Seedri jutu järgi on praeguseks kogu Eestist registreerunud üle saja noore ning vastu võetakse 180 noort. «Kõige enam on registreerinud end inimesed vanuses 18—24,» sõnas ta. Tema andmete kohaselt on suvelaagri vastu enim huvi tundnud vene päritolu noored. «Vene noorte aktiivsus suvelaagris osalemiseks tuli meile üllatusena,» lausus projektijuht.

Laagri lõpuks peaks iga noor leidma endale töö või eriala, mida edasi õppida. Seedri ütlemist mööda aidatakse noortel luua töösuhe. «Tööandjad teavad, et noored on veidi teistsugused inimesed,» rääkis projektijuht. «Ka tööandjatel on vaja teada, kuidas noori tööellu integreerida.»

Kolm päeva kestev suvelaager on osalejatele tasuta. «Nad paigutatakse laagritesse enamasti elukoha järgi,» ütles Seeder. Tema sõnul on noortel võimalik ka kodust kaugemal laagris olla, kuid sel juhul peavad nad sõidukulud ise katma.

Projektijuht kutsub noori üles suvelaagrites osalema, sest sellist võimalust ei pruugi teist korda tulla. Huvilistel on võimalik leida lisainfot aadressil www.nupptoole.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles