Enda tehtud fotost saab efektse plakati

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maksifoto juhataja Mati Roosalu demonstreerib lõuendile kantud fotograaf
Jaan Pääsukese valgusmaalingut.
Maksifoto juhataja Mati Roosalu demonstreerib lõuendile kantud fotograaf Jaan Pääsukese valgusmaalingut. Foto: Elmo Riig / Sakala

Tänu fototehnika kiirele arengule saab igaüks lasta oma lemmikfotost teha plakatisuuruseid seinakaunistusi mitmesugustele põnevatele põhjadele.

Pealegi pole enam vaja ka suureformaadilisele fotole raami otsida, sest see on muutunud üleliigseks.

Viljandis ainsana sellist teenust pakkuva Maksifoto juhataja Mati Roosalu sõnul tõi muutuse kaasa see, et suureformaadilisi pilte ei trükita enam foto- vaid inkjetpaberile ning tänu sellele on värvid paremad.

Kõige lihtsam ja odavam on kanda pildid kergele viie millimeetri paksusele vahtplastist kapaplaadile.

«Kapa on õhuke ja kerge materjal, millele kleebitud pildid saab kohe seinale panna, sest kinnitame tagaküljele kaks riputuskonksu,» rääkis Roosalu. Kuni A2 suuruses fotode puhul kasutatakse viiemillimeetrist kapaalust, suurematel soovi korral poole paksemat.

Foto nagu maal

Kuigi kapa on üsna tugev, on selle nõrk koht Mati Roosalu tõdemust mööda nurgad. Näiteks kui pilt maha kukub, läheb sellel nurk lössi. Seetõttu soovitab ta vähemalt 40 x 60 sentimeetri suurustel kapapiltidel kasutada alumiiniumraami. «Nii püsib pilt sirge ja kui see on veel laminaadi või klaasiga kaetud, pikeneb säilivus mitmekordseks.

Toatingimustes kestavad selliselt vormistatud fotod sada aastat või enamgi,» kirjeldas Roosalu.

Kapapilt mõõtmetega 40 x 60 sentimeetrit maksab Maksifotos 15.50 eurot, alumiiniumraam lisab nii suurele pildile veel 17 eurot.

Fotokapast samm edasi on pildi trükkimine lõuendile ehk kangale, mis on kas mati või läikiva pinnaga.

«Lõuendit iseloomustavad soojatooniline värviülekanne ja linase maalikanga struktuur ning see on hea valik siis, kui tahetakse rõhutada maalilisust ja pastelsust, näiteks vanade maalide ja fotode reprode puhul,» rääkis Roosalu. Kangale sobivad ka ateljeefotod ja pulmapiltide suurendused.

«Kanga struktuuri omapära tõttu ei ole trükifaile valmistades vaja kasutada suurt resolutsiooni,» lisas Roosalu plussina.

40 x 60 sentimeetri suurusele lõuendile trükitud ja kapale paigutatud pildi hind on 23 eurot­. Veel parema efekti annab see, kui tellida pilt kangasraamil. Neid on kahes mõõdus — 3 ja 4,5 sentimeetri paksused. «Tänu sellele, et kujutis on nähtav ka lõuendi külgedel, jääb tulemus eriti efektne,» lausus Roosalu.

Pingutusraami kasutades peab meeles pidama, et pilt oleks raamist 7—10 sentimeetrit pikem ja laiem, sest just nii palju paigutub raami külgedele. Lisaks on hinnad eespool mainituist sootuks kõrgemad. Näiteks kolme sentimeetri paksusele pingutusraamile pandud pilt mõõtmetega 40 x 60 sentimeetrit maksab 42 eurot.

Internetipilt ei sobi

Pildi võib viia faili kujul poodi, aga ka koduleheküljel üles laadida. Kui vaja, tehakse fotodele koostöös kliendiga korrektsioon. Viljandi kauplusest saab valmis töö kätte tasuta, kullerteenuse eest tuleb maksta lisatasu.

Mati Roosalu sõnul kasutatakse eelkirjeldatud teenuseid üha rohkem, kuid tihtipeale tekitab raskusi see, et inimeste toodud piltide kvaliteet ei võimalda neist ka parima tahtmise korral suurt trükki teha.

«Tavaliselt tõmmatakse internetist mõni fail alla ja loodetakse, et sellest saab plakati. Paraku see nii ei ole, sest internetti riputatakse enamasti väikseid pildifaile,» rääkis Roosalu.

Probleem võib tekkida ka isetehtud piltidega. Näiteks kui pildistatakse kohe liiga väikeste failidena — sõber olevat seda soovitanud, sest nii mahub mälukaardile rohkem pilte.

Seetõttu soovitab Mati Roosalu pettumuse vältimiseks enne poodi tulemist mõne teadja tuttava käest nõu küsida, kas fail, millest plakatit soovitakse, on ikka piisavalt kvaliteetne.

Alumiiniumile või klaasile

Kui Maksifoto on ainus, kes teeb Viljandis sellist tööd kohapeal, siis internetist võib leida ka teisi. Näiteks fotokauplusteketi Photopoint internetipood pakub tavalisele fotode raamimisele samuti mitmesuguseid alternatiive.

Seal kasutatakse kümne millimeetri paksust kapat ja pilt mõõtmetega 40 x 60 sentimeetrit maksab 17.90 eurot. Sama suure alumiiniumraamis kapapildi eest tuleb välja käia 10 senti vähem kui 40 eurot.

Lõuendile trükkides kasutab Photopoint kahe sentimeetri paksust pingutusraami ja hind on sama, mis umbes samade mõõtmetega alumiiniumraamis kapa puhul.

Kes aga soovib veel efektsemaid, kuigi kallimaid lahendusi, võib lasta oma pildi trükkida akrüülklaasile või alumiiniumile.

Foto prinditakse kõrge kvaliteediga läikivale fotopaberile ja seejärel kleebitakse värvitu kahepoolse liimiga akrüülklaasist plaadi tagaküljele.

Fotoakrüüle saab seinale kinnitada alumiiniumist kinnituspoltidega, mis hoiavad need seinast veidi eemal ja loovad pildile ruumilise efekti. Umbes samasugune mulje jääb siis, kui pilt on kleebitud kolme millimeetri paksusele kergele alumiinium-komposiitplaadile.

Akrüülklaasil foto mõõtmetega 40 x 60 sentimeetrit maksab 94.90 eurot, sama suur alumiiniumplaadil foto on 15 eurot­ odavam.

Fotopointi võrguküljel pilti üles laadides saab kohe ka aimu, kas faili suurus on selles formaadis trükkimiseks piisav. Kui ei, siis pole võimalik tellimust esitada.

Internetist tellides peab muidugi arvestama sellega, et juurde tuleb maksta kullerteenuse kulu 6.40 eurot.

Ühe pildiga tund aega tööd

Vaadates meie elatustaset, tuleb nentida, et tegemist pole just kõige odavama teenusega, kuid eksklusiivses vormis foto nõuabki sobivat interjööri.

Kui igasugune tehnika muutub aastatega üha odavamaks ning paljud asjad, mis varem olid kättesaadavad piiratud grupile, on ühtäkki läinud massidesse, siis kas võivad ka selles tehnikas pildid olla mõne aasta pärast igaühele probleemideta kättesaadavad?

Matti Roosalu hindade langust ette ei näe, kui just ei võeta kasutusele uut tehnikat. «Eestis on need hinnad umbes poole odavamad kui Soomes ja Norraga on vahe mitmekordne. Küsimus pole materjalis, vaid tööjõukulus,» leidis Roosalu. Üks pilt nõuab nimelt tema sõnul tund aega tööd.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles