Männimäe rulapark ärkab noorte rõõmuks jälle ellu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noorte ekstreemsportlaste heameeleks valmiv rulapark leiab tänu Viljandis korraldatavale ekstreemspordifestivalile kohe ka kasutust.
Noorte ekstreemsportlaste heameeleks valmiv rulapark leiab tänu Viljandis korraldatavale ekstreemspordifestivalile kohe ka kasutust. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi Männimäe rulapark, mis vahepeal mahajäetult lagunes, saab poolesaja Viljandi rulasõitja ning tõuke- või trikiratturi rõõmuks taas sõidukõlblikuks. Mõeldud on ka sellele, kes hakkab platsi eest hoolt kandma.

Valmiv väljak on linna oma, kuid seda haldab ning seal toimuval hoiab silma peal Jakobsoni kool. Algul oli plaanis jätta park kultuurimaja hoole alla, ent siis leidis linnavalitsus, et sealt oleks keeruline linna ääres asuval platsil toimuvat kontrollida.

Uue asjana luuakse videovalve, et vähendada lõhkumisohtu, mis Reevo Maidla sõnul tekib ikka inimeste kogunedes. Valvekaamera pilti salvestatakse ning reaalajas näeb seda Jakobsoni kooli valvur.

Park läheb kohe kasutusse

Park valmis kuu ajaga ning praegu lõpetatakse atraktsioonide viimistlemist. Vihma tõttu ehitus veidi venis, sest betoonimistööd vajasid kuiva ilma. Vastuvõtukomisjon vaatab pargi üle homme ning kasutusse võetakse see laupäeval, kui kahel päeval näitavad seal oma oskusi ekstreemspordifestivalil «ONE Viljandi Bash» osalejad.

Männimäe rulapark läks maksma 32 000 eurot, millest üks osa tuli Ettevõtluse Arendamise sihtasutuse regionaalsete investeeringutoetuste programmist. Selle raha eest tehti korda park ning muretseti atraktsioonid. Linn andis kogusummast 15 protsenti, millega korrastati platsi servas olevad istmed ning varikatused.

Linnavalitsuse majandusameti juhi Reevo Maidla hinnangul on Eestis umbes viis sama hea tasemega väljakut. Ka trikiratturite üritusi korraldava mittetulundusühingu Mikromulk eestvedaja Kris Süld tõdes, et park on tõepoolest Eesti tasemel.

Üheksa aastat tagasi

Rula- ja trikirattapark ehitati Männimäele 2003. aasta suvel. Projektiraha ja sponsorite abiga ning ettevõtlike noorte algatusel valminud väljak pidas vastu kolm aastat, kuni trikipargi teinud noored lõpetasid kooli ning suundusid mujale. Park hakkas aegamisi lagunema, sest polnud selge, kes seda peaks hooldama.

2008. aastal tulid esimesed teated, et plats on muutunud sõitjatele ohtlikuks. Järgmisel aastal otsustas linn suurema osa atraktsioonidest eemaldada. Alles jäid üks ramp ja kaks nigelas seisus metallpiiret platsi ääres.

Probleem ei kadunud, vaid suurenes, sest ekstreemsportlased olid sunnitud otsima muid kohti, kus oma harrastusega tegelda. Linnaelanikele aga ei meeldinud, kui noored parkides ja tänavatel trikke tegid. Kris Sülla sõnul käisid ekstreemsportlased ka teistes linnades sõitmas. «Noortel pole ju raha kogu aeg kusagil eemal­ käia,» lisas ta.

Viljandi ekstreemsportlase Silver Sooniku hinnangul muutuvad Männimäe pargi valmimise järel ekstreemspordi viljelemise tingimused Viljandis väga heaks. Järgmise asjana on sõitjatel plaanis  uuendada ekstreemspordihalli, sest ka sealsed tingimused on kehvaks muutunud.

Tulevikuplaanid

Rääkides sellest, mida linn on viimasel ajal noorte heaks teinud, ütles Reevo Maidla, et peale rulapargi on korrastatud Valuoja oru trikitamiseks mõeldud ramp ning vaadatud üle kõik laste mänguväljakud ja parandatud palju atraktsioone. Veel on kavas värskendada liiklusradade jooni.

Valuoja orgu luuakse parkuurirada, mille ehitaja leidmiseks on hange välja kuulutatud. Loodetakse, et see valmib sügiseks.

«Viljandis oli noorte vaba aja veetmise võimalustes väikelaste ning ekstreemsportlaste vahel tühimik,» lausus Maidla. «Linn loodab seda täita parkuurirajaga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles