VÄLISMAA

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuninganna kätles endise vaenlasega

Briti kuninganna Elizabeth II surus eile Põhja-Iirimaal kätt kunagise relvarühmituse Iiri Vabariiklik Armee (IRA) endisel komandöril Martin McGuinnessil.

Praegu on McGuinness Põhja-Iirimaa esimese ministri asetäitja. Tema partei Sinn Fein oli varem IRA poliitiline tiib.

Esimene kätlemine leidis aset ajakirjanduse eest varjatult Belfasti teatris. Teist korda suruti teineteisel kätt kaamerate ees, kui kuninganna hoonest väljus. Kohtumises nähakse pöördepunkti Inglise-Iiri suhetes pärast 30 vägivalla-aastat, mille halvim osa jõudis lõpule 1998. aastal Suure Reede rahuleppega.

Briti peaministri David Cameroni pressiesindaja ütles, et ajalooline kätlus viis kahe riigi suhted uuele tasandile.

Elizabeth II ajaloolist visiiti Põhja-Iirimaale saatsid ööl vastu eilset rahutused Belfasti katoliiklaste linnaosas, kus sai viga üheksa politseinikku.

Kuninganna ja tema abikaasa prints Philip läksid Põhja-Iirimaale seoses 60. aasta täitumisega Elizabethi troonile asumisest.

Eurooplaste usk eurosse kahaneb

Euro usaldusväärsus eurooplaste­ silmis on viimase aastaga kahanenud, keskmiselt usaldab seda 35 protsenti eurooplastest, selgus «Reader’s Digesti» 15 riigis korraldatud küsitlusest.

Kõige vähem usaldavad eurot tšehhid, neist uskus eurosse ainult 14 protsenti. Saksamaal usaldas eurot 32 ja Soomes 53 protsenti elanikest. Aasta tagasi uskus eurosse 69 protsenti soomlastest.

Küsitlus tehti aastavahetusel ja vastanuid oli 27 000.

Taanis korraldatud Danske Banki küsitluse kohaselt on praegu euro vastu 56,7 protsenti taanlastest. Kriisi ajal on eurovastaste edumaa europooldajate ees vähenenud. Kui aastavahetusel oli see 44,6 protsenti, siis nüüd on kahanenud 39,5 protsendile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles