VÄLISMAA

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Küpros vajab abi

Viienda euroriigina abi küsiva Küprose laenu suurus võib uudisteagentuuri Reuters hinnangul küündida kümne miljardi euroni, mis moodustaks ligi 60 protsenti riigi 17,3 miljardi euro suurusest sisemajanduse koguproduktist. Täpset summat ei ole veel kokku lepitud.

Nagu Kreeka, Portugal, Iirimaa ja Hispaania varem, on ka Küpros olnud pikka aega laenuvõtmise vastu. Küpros on olnud finantsturust juba üle aasta ära lõigatud, sest tema võlakirjaintress tõusis üle 16 protsendi, kuid Venemaalt saadud 2,5 miljardi euro suurune laen on riiki seni vee peal hoidnud.

Ka seekord püüdis Küpros esmalt saada kahepoolset laenu Venemaalt ja Hiinalt ning alles siis pöördus abi saamiseks Euroopa Liidu poole.

Türgi ähvardab Süüriat

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan hoiatas Süüriat seoses Türgi lennuki allatulistamisega, öeldes, et edaspidi ei jäta Türgi sõjavägi reageerimata Süüriast lähtuvatele piiririkkumistele.

«Türgi relvajõudude lahingureeglid on muutunud,» ütles Erdoğan. «Kui miski sõjaline Süüria poolt Türgi piirile läheneb ning kujutab julgeolekuriski ja ohtu, peetakse seda ohuks ja sõjaliseks sihtmärgiks.»

Süüria väidab, et Türgi lennuk tungis reedel Süüria õhuruumi. Türgi omakorda ütleb, et lennuk eksis korraks kogemata Süüria õhuruumi ja oli allatulistamise hetkel hoopiski rahvusvahelises õhuruumis.

NATO nimetas lennuki allatulistamist vastuvõetamatuks ning peasekretär Anders Fogh Rasmussen kinnitas liitlaste toetust Türgile.

Rootsi pealinnas on hullupööra sadanud

Rootsi pealinnas Stockholmis on selle aasta juunis tulnud vihma neli korda normist rohkem ja sademete hulk on kõigi aegade suurim.

Kuigi juuni pole veel läbi, on Stockholmis juba registreeritud 145,8 millimeetrit sademeid, samas kui norm olnuks 36,5 millimeetrit. Niisugune sademete hulk on suurim alates 1786. aastast, mil ilmanähtusi registreerima hakati.

Rohkesti on vihma tulnud ka Kesk-Rootsis, kus seda on olnud normist kolm korda rohkem. Riigi põhjaosas on aga ebatavaliselt kuiv.

Juuni on Rootsis olnud ka jahe. 2. juunil registreeriti Stockholmis viimase 84 aasta külmarekord: kuus kraadi. Käesoleva kuu keskmine on 13,3 kraadi, muidu on juuni õhutemperatuur olnud keskmiselt 15,2 kraadi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles