Kõrgkooli astujatel tuleb avaldused teele panna

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiljuti 60 aasta juubelit tähistanud Viljandi kultuuriakadeemia ootab oma perre taas uusi tudengeid.
Hiljuti 60 aasta juubelit tähistanud Viljandi kultuuriakadeemia ootab oma perre taas uusi tudengeid. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Nii nagu terves Tartu ülikoolis, hakati üleeile ka Viljandi kultuuriakadeemias vastu võtma päevasesse õppesse astuda soovijate avaldusi.

6. juulini saab avaldusi esitada Tartu ülikooli bakalau­reuse-, rakenduskõrgharidus- ja magistriõppesse.

Viljandi kultuuriakadeemia õppetalituse juhataja Margit Simensoni sõnul võetakse tänavu Viljandis vastu umbes sama palju õppijaid kui eelmisel aastal. Päevases õppes on tudengitele tasuta kohti 126 ning avatud ülikooli, mille avalduste vastuvõtt on augustis, võetakse 69 säärast õppurit.

Lisaks neile on soovijatel võimalik astuda kultuuriakadeemia tasulistele õppekohtadele. Ka neile kohtadele pürgijad peavad sooritama vastuvõtueksamid ning nende riigieksamite või lõputunnistuse hinnete keskmine ja sisseastumiseksamite tulemus peab ületama nõutava taseme.

Võtavad tudengeid varuga

Õppetalituse juhataja tunnistas, et nii nagu teised Eesti ülikoolid, loob ka kultuuriakadeemia tänavu õppijatele tasuta õppekohti rohkem, kui riik kinni maksab. Päevases õppes tasub riik vaid 101 ning avatud ülikoolis 54 esmakursuslase õppimise eest. Seega võtab kultuuriakadeemia tänavu tasuta õppima 40 inimest rohkem, kui riigi tellimus ette näeb.

Margit Simenson selgitas seda teist aastat kehtiva korraga, et üliõpilasi võetakse vastu paremusjärjestuse alusel, mitte lävendipõhiselt nagu varem. Tema jutu järgi arvestab kool sel moel käitudes väljalangemise protsendiga. «Vaid nii on võimalik tagada, et kui riik tellib kõnealusel aastal 101 lõpetajat, siis selline hulk õppijaid lõpudiplomini ka jõuab,» lisas Simenson.

ERR Uudiste andmetel kasutavad samasugust süsteemi ka teised kõrgkoolid. Praeguste kokkulepete järgi maksab riik koolidele 9100 üliõpilaskoha eest, ent ülikoolid pakuvad tasuta õpivõimalust ligi 10 000 tudengile.

«Kui aastaid on haridus- ja teadusministeerium kritiseerinud ülikoole raha tuulde loopimise eest, sest nad pole suutnud täita sõlmitud koolitustellimust, siis nüüd on Eesti kõrghariduses saabumas uus ajajärk ning tulemuslepingute koostamise ootuses püüavad ülikoolid tudengeid vastu võtta pisikese varuga, et kuue või seitsme aasta pärast lõpetaks ülikoolides magistriõpingud riigile lubatud arv tudengeid,» edastas ERR Uudised.

Kõigil tuleb teha katsed

Margit Simensoni sõnul saavad sisseastujad esimesel nädalal avaldust anda ainult sisseastumise infosüsteemi SAIS kaudu. Paberil avaldusi võetakse vastu 2.—6. juulini ning need tuleb viia kas Viljandi kultuuriakadeemiasse või ülikooli peahoonesse Tartus.

Kõigile siinsetele erialadele astujatel tuleb sooritada vastuvõtukatsed, mis leiavad aset 10.—16. juulini. Järgmise aasta tudengite nimekiri tehakse teatavaks 18. juuliks.

«Tuleb toonitada, et 20. juuliks peavad kõik õnnestunult eksamid sooritanud sisseastujad oma õppima tulekut kinnitama,» kõneles Margit Simenson. Kui varem olid riigieelarvevälisele õppekohale astujad sellest vabastatud, siis nüüd peavad ka nemad sisseastumise infosüsteemi SAIS kaudu kinnituse andma.

Lähemat infot sisseastumise kohta saavad huvilised Viljandi kultuuriakadeemia kodulehelt http://sisseastuja.kultuur.edu.ee/.

Viljandi kultuuriakadeemias võetakse tänavu esimest korda tudengeid vastu organisatsiooni infotöö magistriõppesse.

Sel aastal asuvad esimest korda õppima ka magistrandid, kes on Eesti muusika- ja teatriakadeemia ning Viljandi kultuuriakadeemia ühises muusikapedagoogika õppekavas valinud muusikakooli džäss- või pärimusmuusika õpetaja suuna.

VASTUVÕTT
Kõrgkoolid ootavad avaldusi
• 6. juulini saab avaldusi esitada Tartu ülikooli päevasesse bakalaureuse-, rakenduskõrgharidus- ja magistriõppesse.
• Vastuvõtt Tallinna ülikooli erialadele algab homme ning kestab 18. juulini. Sisseastumiseksamid on 11. juulist 17. juulini, vastuvõetute nimekirjad avalikustatakse 25. juulil.
• Tallinna tehnikaülikool ootab gümnaasiumilõpetajate avaldusi tasuta riigieelarvelistele õppekohtadele tänasest 6. juulini ning tasulistele riigieelarvevälistele õppekohtadele 8. augustini.
Allikas: koolide internetileheküljed

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles