Eesti pensionäride ühenduste liidu avalik pöördumine

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pöördumise võttis Eesti pensionäride ühenduste liidu volikogu vastu 30. mail.

PÕHISEADUS sätestab, et igaühel on õigus riigi kaitsele. Tänapäeva Eestis on üha enam neid, kes elamisväärseks eluks ja inimväärikuse hoidmiseks seda tõepoolest vajavad.

Viimastel aastatel on hinnad pidevalt tõusnud. Seda ei saa enam pidada inimeste poeleti ääres tekkinud muljeks. Statistikaameti andmetel on tarbijahinnaindeks võrreldes eelmise aasta aprilliga tõusnud neli protsenti.

Murettekitav on see, et kiiremini kerkivad just need hinnad, mida riigil on võimalik kontrollida. Administratiivselt reguleeritavad hinnad on tõusnud 10,9 ja mittereguleeritavad 1,7 protsenti.

Suur osa on selles elektrienergial ja võrgutasudel. Meie elatustaset arvestades on häbiväärne, et kodutarbija võrgutasu on kallim kui Soomes. Veelgi enam, elektribörsi hinnatase on Eestis võrdne Soome omaga või lausa ületab seda. Inimestele tähendab see kindlat ja suurt elektri hinna tõusu alates järgmise aasta 1. jaanuarist.

Hinnatõus ei pea olema paratamatu lisaväljaminek niigi raskustes olevatele inimestele. On selge, et seda oleks võimalik hoida mõõdukamana, kui vaadata üle kõrged riigimaksud, nagu taastuvenergia tasu, elektriaktsiis ja käibemaks.

Taastuvenergia tasu ja börsi elektrihinna tõusu toel kasvab taastuvenergia tootjate kasumimarginaal tuleval aastal üle igasuguse mõistliku piiri. Elektriaktsiisi maksustamine käibemaksuga on vastuolus maksundusloogikaga, sest tarbijale mingit teenust ei osutata ja seega on tegemist nullkäibega. Nulli ei saa maksustada.

Põhiseaduses lubatud inimeste kaitse ja rahva elujõu hoidmise nimel kutsume avalikkust üles toetama kaht meie ettepanekut ning survestama riigikogu, et vajalikud seadusemuudatused õigeaegselt vastu võetaks.

Soovitame vähendada taastuvenergia tasu alates 1. jaanuarist 50 protsenti ning mitte arvestada samast kuupäevast alates elektriaktsiisilt käibemaksu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles