Uus torustik kütab Saarepeedil kirgi

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ehkki Saarepeedi küla Keskuse tee alla paigaldati mullu tänapäevane vee- ja kanalisatsioonisüsteem, pole sealsetel elanikel Õie Kirnal ja Linda Paakspuul sellest rõõmu, sest torustiku majapidamisega ühendamine käib neil rahaliselt üle jõu.
Ehkki Saarepeedi küla Keskuse tee alla paigaldati mullu tänapäevane vee- ja kanalisatsioonisüsteem, pole sealsetel elanikel Õie Kirnal ja Linda Paakspuul sellest rõõmu, sest torustiku majapidamisega ühendamine käib neil rahaliselt üle jõu. Foto: Kenno Soo

Mitu Saarepeedi küla elanikku tõrgub oma majapidamist mullu rajatud uhiuue vee- ja kanalisatsioonisüsteemiga ühendamast, sest selleks kuluv summa käib neil üle jõu.

«Paljud siinsed elanikud on pensionärid, kelle igakuine sissetulek on umbes 200 eurot. Ei tea, kust nad peaksid selle 2000 eurot võtma?» laiutas Saarepeedi vallamajast kiviviske kaugusel elav Linda Paakspuu käsi, viidates umbkaudsele summale, mis pidavat kuluma ühe eramaja ühendamiseks vast valminud torustikuga.

Paakspuu pole ainus, kes on kohalikku veemajandust puudutavast arengust nördinud. Hiljuti kogunes tema pere lilleküllasesse aeda «Sakalaga» muret jagama kuus ümbruskonna elanikku, kel kõigil oli suul küsimus, miks vallavalitsus neid mullu eksitas ning nüüd väe ja võimuga kukrut kergendama sunnib.

Palju möödarääkimisi

Sealsamas lähedal elava Õie Kirna meenutuse kohaselt said nad mullu veebruaris esimest korda valla ajalehe kaudu teada, et keskkonnainvesteeringute keskus (KIK) on andnud üle 400 000 euro Saarepeedi ühisveevärgi ja biotiikide renoveerimiseks. Ehkki läbi eraaedade kulgev vana torustik on seni suuremate tõrgeteta töötanud, olid nad selle pikale eale mõeldes uuendustega nõus.

«Mis meil saaks selle vastu olla, kui vald ühisveevärki uuendab?» sõnas Kirna. «Pealegi oli algul jutt renoveerimisest ja sellest võis välja lugeda, et ajakohastatakse olemasolevat süsteemi, mitte ei hakata täiesti uut tegema. Varsti siiski selgus, et uus torustik tuleb hoopis tänava alla, aga seda, et me ühendamise ise peaksime tellima, ei öelnud ikkagi keegi.»

Nii elasidki saarepeedilased veel mitu kuud veendumuses, et kõik tööd makstakse kinni projekti rahast. Alles suve keskpaigas olevat kraavis töötanud mehed hakanud vihjama, et torustik ühendatakse eramute külge elanike kulu ja kirjadega.

Seda kuuldes oli Õie Kirna nõudnud asjakohast selgitust vallavalitsuse ehitusnõunikult Aldur Künnapuult ning saanud vastuseks, et väide ei vasta tõele. «Aga juba augustis hakkasid kostma teised lood ning vallavalitsuse kõnepruuk muutus tasapisi nõudlikumaks ja tungivamaks.»

Inimestel polnud täit selgust tänavu kevadelgi, mil korraldati esimesed avalikud koosolekud. Linda Paakspuu väitis, et oli 18. aprillil nõudnud teiste asjasse puutuvate majaomanike juuresolekul Aldur Künnapuult ühest vastust, kas puhas vesi tuleb majadesse tasuta. Ametnik olevat seepeale noogutanud ning protokolli märgiti jaatav vastus. «Nüüd väidetakse külma kõhuga, et midagi sellist pole olnud. Seega tehakse meid rumalaks,» oli Linda Paakspuu nördinud.

Lõpptulemusena seisavad saarepeedilased fakti ees, et vald ei saa eramaal tehtavateks töödeks KIK-i raha kulutada. Samal ajal lubatakse vana torustik mõne aja pärast sulgeda ja siis jääksid inimesed puhta vee ja kanalisatsioonita. «Me ei lähe sellega kaasa, sest see pole lihtsalt võimalik. Loodame, et vana süsteem töötab edasi ja me saame seda kasutada,» võttis Paakspuu olukorra kokku.

Vald ei tohi toetada

Vallavanem Salme Koplikase sõnul on projektiga tegelnud ehitusnõunik haiguslehel ning tema telefon levist väljas. Seetõttu olevat raske protestile detailset seletust anda.

«Selge on see, et Aldur Künnapuu ülesanne oli eelmisel suvel elanikega suhelda ning anda selgeid ja arusaadavaid vastuseid. Lisaks oli augustikuises infolehes artikkel, milles seisis, et kinnistutel asuvate torustike väljaehitamine ja ühendamine uue trassiga on omanike endi korraldada. Seega oli info ikkagi juba mullu suvel edastatud,» kõneles ta.

Vallajuht möönis, et segaduse hajutamiseks pidanuks vastutav ametnik kohe korraldama asjakohase koosoleku.

Küsimusele, kas vald saaks kuidagi aidata hädasolijatel kopsakat summat tasuda, vastas vallavanem eitavalt. «Seadusest tulenevalt ei või me elanikele laenu anda. Ka sotsiaaltoetuste määrus ei näe sellist toetust ette. Pealegi poleks käesoleva aasta eelarves selleks vaba raha.»

Ainsa lohutusena lubas Koplikask, et vana torustiku sulgemist lükatakse edasi seniks, kuni elanikel on ühendused tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles