Algas kampaania «Teata lõhkematerjalist!»

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Päästeamet, kaitsepolitsei ja prokuratuur alustavad kahenädalast kampaaniat «Teata lõhkematerjalist!», mille kestel saavad inimesed teatada nende valduses või neile teada olevast lõhkematerjalist.


16. märtsini kestva kampaania ajal kutsuvad ametkonnad inimesi üles teatama lõhkematerjalist telefonil 112, et päästeameti demineerijad saaksid ainele järele tulla ja selle kahjutuks teha. Karistust lõhkeaine omamise eest sellest kampaania jooksul teatamisel ei järgne.

Kampaania eesmärk on ennetada ohtu inimeste elule ja tervisele ning tõkestada lõhkematerjalide ebaseaduslikku käitlemist.

Eelmisel aastal toimus päästeameti demineerimiskeskuse andmetel 11 plahvatust, milles sai viga 12 inimest. Kõige traagilisem õnnetus leidis mullu aset Tartus, kus lõkkesse visatud õhutõrjemürsust sai vigastada neli poissi.

Möödunud aastal kõrvaldasid kaitsepolitsei töötajad käibelt 128 kilogrammi lõhkeainet, 626 eri kasutusotstarbega detonaatorit, 63 granaati, 76 miini ja mürsku, 25 meetrit detoneerivat nööri, 25 sütikut ning 4957 eri kaliibriga padrunit.

Päästeamet tuletab inimestel meelde, et lõhkekehad ja -ained võivad väga kergesti plahvatada, plahvatuse risk on veelgi suurem, kui lõhkematerjali puudutada või lahti monteerida. Kindlasti tuleks kampaania jooksul teatada ka lõhkematerjalist, mille asukoht on teada ja mis asub näiteks metsas, põllul, omanikuta hoones või maa-alal.

Päästeameti demineerimiskeskuse juhataja Arno Pugoneni sõnul näitab viimaste aastate statistika lahingumoona leidude suurt kasvu. Viimasel kahel aastal on demineerijad teinud kahjutuks ligi kümme tuhat lõhkekeha. «Kolme viimase aasta jooksul on kahjuks tõusujoones liikunud ka plahvatustes vigastatute arv,» märkis Pugonen.

Eelmise kampaania käigus teatasid inimesed lõhkematerjalist 134 korral, demineerijad korjasid kokku enam kui 60 kilogrammi lõhkeainet, sealhulgas 300 liitrit napalmi, 83 lõhkekeha, 1197 detonaatorit, 1150 meetrit detoneerivat nööri ja muid ohtlikke esemeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles