Kütusevarga leidjale pakutakse vaevatasu

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Selleks, et vargusi ennetada, soovitab politsei veokijuhtidel tankida oma sõidukit vahetult enne sõitu ning lukustada sõiduki kütusepaagi kork. Samuti tasub sõiduk parkida hästi valgustatud käidavasse kohta või valvega territooriumile.
Selleks, et vargusi ennetada, soovitab politsei veokijuhtidel tankida oma sõidukit vahetult enne sõitu ning lukustada sõiduki kütusepaagi kork. Samuti tasub sõiduk parkida hästi valgustatud käidavasse kohta või valvega territooriumile. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kütuse hinna tõus on ajanud liikvele vargad, kes lõhuvad öö varjus veokite kütusepaake ja varastavad sealt diislit.

Suure-Jaani valla Paala rahvamaja kuulutusetulbalt võib lugeda, et märtsis ja mais varastati kohaliku osaühingu masinatest kütust ning sellele, kelle antud info viib varga tabamiseni, lubatakse vaevatasuks 200 eurot.

Paala osaühingu tehnikajuht Leo Viigand ütles, et esimene kord viidi kütust kahe masinakuuris seisva viljakoristuskombaini paagist, kahe nädala pärast kruviti samas paigas silokombainilt 120-liitrine paak koos diisliga.

«Poolteist kuud hiljem ajasime suure traktori T-170 välja ning esimese tööpäeva õhtul varastati sealt 290 liitrit kütust,» jätkas Viigand.

Pakutavast vaevatasust hoolimata ei ole vihjeid varga kohta tulnud. «Ehk on summa liiga väike?» arutles Viigand. Jälgede põhjal arvas ta, et vargaid pidi olema vähemalt kaks ning kütus veeti ära kaubikuga.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Agu Lalli andmetel pandi mullu esimese viie kuu jooksul Viljandimaal toime 13 kütusevargust, tänavu aga 20. Kuus vargusjuhtumit on olnud Viljandi linnas ning viis Suure-Jaani vallas ja linnas. Teistes omavalitsustes on registreeritud üks või kaks juhtumit.

Neljal korral varastati kütust veoautost, viiel juhul traktorist või kombainist ja kahel juhul sõiduautost. Kolmel korral viidi kütust garaažidest ja kuuridest, neljal juhul on autod pärast tankimist minema sõitnud ja jätnud arve tasumata.

Suure-Jaani konstaablijaoskonna juhtivkonstaabel Harry Andresson ütles, et eespool toodud statistikas kajastuvad kriminaalasjad, aga varastatud on ka väiksemaid koguseid ning registreeritud väärtegusid on rohkem.

Enamikul juhtudel on süüdlased jäänud tabamata. Ühe positiivselt lõppenud näite oskas Harry Andresson siiski nimetada. Nimelt varastati Võhmas suurest veokist üle 400 liitri kütust, aga tänu valvekaamerale tuvastati auto number ja leiti selle järgi Narvast pärit varas.

Pättide tegutsemist kirjeldades ütles juhtivkonstaabel, et kanistriga tänapäeval keegi ringi ei jookse. Nad sõidavad välja valitud auto kõrvale ja imevad selle kütuse oma masina paaki.

Harry Andressoni arvates võiksid inimesed oma vara paremini valvata. Praegu on maakonnas käsil paljud remondi- ja ehitustööd ning masinad jäetakse ööseks niisama tee äärde, kust on lihtne matti võtta.

Näiteks Suure-Jaanis varastati vee- ja kanalisatsioonitorustike vahetamisega seotud osaühingu Wesico kaevemasinast öösel kütust.

Paala osaühingu tehnikajuht Leo Viigand ütles, et selliseid vargusi on seal olnud ka varem, aga vahepeal oli neli või viis aastat vahet. Otsest põhjust näeb ta hiljutises kütuse hinna tõusus.

Veel suuremat varguste lainet ennustab ta aga siis, kui viiakse ellu valitsuse plaan kaotada põllumajanduses kasutatav erimärgistusega kütus. Praegu on maksu- ja tolliametil võimalik autosid kontrollida ning teha erimärgistusega kütusega sõidu eest üsna suur trahv.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokuröri Marja-Liina Talimaa sõnutsi ei ole politseinikel lihtne sellist tüüpi vargusi avastada.

«Varastatakse peamiselt öösel ning valitakse objekte, millel ei ole turvaseadmeid. Pole mõtet soetada näiteks garaažile kvaliteetset ust, kui sel pole kindlat lukku. Sõiduki kütusepaak tasub lukustada ning sõiduk jätta ööseks valvega parklasse või valgustatud kohta, kus liigub pidevalt inimesi,» soovitas ta.

Talimaa möönis, et mõned kütusevargad jäävadki tabamata. Käesoleval aastal on lõpetatud kaks kriminaalasja, sest uurijatel ei õnnestu kuriteo toime pannud isikut või isikuid kindlaks teha.

«On ka selliseid kriminaalasju, mille uurimise käigus teevad politseinikud varguses kahtlustatavad isikud kindlaks,» jätkas Talimaa. «Näiteks on praegu kohtueelses menetluses mitme episoodiga kriminaalasi, milles on Viljandi kriminaaltalituse politseinikud kindlaks teinud ja kahtlustatavana üle kuulanud kaheksa isikut. Teises kriminaalasjas on üle kuulatud kolm meest, keda kahtlustatakse aasta algul Pärsti vallas varguse toimepanemises.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles