Suure-Jaanis toimetab isehakanud restaureerija

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnda aega tagasi rüüstatuna tundunud August Nurga kalm on saanud osapoolte rahustuseks korda.
Mõnda aega tagasi rüüstatuna tundunud August Nurga kalm on saanud osapoolte rahustuseks korda. Foto: Kenno Soo

Suure-Jaani esimese linnapea August Nurga kalmukivi puhastama palgatud töömees jättis kivi nädalateks maapinnale vedelema ning pealtnägijate kirjeldust mööda nägi hauaplats pärast tema tegutsemist välja, justkui oleks seda rüüstatud.

August Nurga anonüümseks jääda sooviv järeltulija, kes oli sõitnud kaugelt hauda hooldama, arvas, et tegemist on hea juhusega, kui leidis Suure-Jaani kalmistu teadetetahvlilt hauakivide restaureerimise pakkumise.

Teade oli korralikult kujundatud ega äratanud kliendis kahtlusi. Haua hooldaja helistas sealsamas kuulutuses kirjas oleval telefoninumbril. Teenust pakkuv Urmas Elts lubas hauakivi üle vaadata ning samal õhtul teada anda, kui palju töö maksma läheb.

Hilisemas kõnes lubas Elts, et töö valmib paari päevaga, ja küsis selle eest 30 eurot. Raha tahtis ta ette ning palus selle kanda oma ema pangakontole. See tekitas tellijas küll pisukese kahtluse, kuid raha vahetas ikkagi omanikku, et töö võiks alata.

«Kui nüüd tagasi vaadata, oli lihtsameelsus mulle ilmselt otsa ette graveeritud,» lausus haua hooldaja.

Haua olukord

Hiljem polnud tal võimalik töö tulemust hindama minna, kuid tema sugulane, kes kahe nädala pärast hauale läks, arvas esimese ehmatusega, et platsi on käidud rüüstamas. Hauakivi oli aluselt maha murtud ning vedeles selili maas.

Kunagise linnapea haua seisukord jahmatas ka Suure-Jaani kalmistuvahte Tiia ja Endel Vendelini. Tiia Vendelin lausus platsi kirjeldades, et sellest oleks justkui põdrakari üle käinud. Kalmistuvahid arvasid siiski, et küllap teevad omaksed platsil uuendusi.

Kui endise linnapea sugulane oli platsi seisukorrast kuulnud, helistas ta taas Urmas Eltsile, et paluda talt seletust. Elts oli helistaja hinnangul pehme keelega teda rahustanud, et kivi saab järgmiseks päevaks valmis ja see vajab veel ainult teiselt poolt lihvimist.

«Sakalale» tunnistas Urmas Elts, et oli töö lõpetanud kolm päeva kokkulepitust hiljem. Tema selgitust mööda oli kahel esimesel päeval sadanud ja seepärast polnud võimalik elektritööriistadega töötada.

«See on kalmistuvahtide väljamõeldis,» ütles Elts endale langenud süüdistuste kohta. Tema sõnul on kalmistuvahid kitsid ega soovi oma tööpõldu kellegi teisega jagada.

Valitud töömeetodid

Kultuurikoolis orkestrijuhtimist õppinud Urmas Elts on praegu töötu. Varem on ta muu hulgas kiviaedu ehitanud. Kalmukive hakkas ta restaureerima tuttavate palvel ning nende soovitusel pani üles ka kuulutuse.

Kõnealust hauatähist puhastas Elts oma sõnul lihtsate meetoditega. Algatuseks kasutas ta vesiliivapaberiga taldlihvijat, et saada kivilt maha sammal ja mustus. Seejärel puhastas nimetähed terava tööriistaga.

Järgmiseks värskendas spetsiaalselt kivile mõeldud toonvärviga teksti ning lõpuks viimistles hauatähist taas taldlihvijaga.

August Nurga hauakivi on lihvitud graniidist ning Halliste kalmistu hooldaja Maire Sala sõnul ei tohi seda sorti pinda liivapaberi ja terasharjaga mitte mingil juhul puutuda. Sala jutu järgi oleks mõistlik võtta hauakivi puhastamiseks ühendust kalmistuvahiga, kes oskab soovitada sobilikke inimesi ja legaalseid äriettevõtteid.

Suure-Jaani valla ja kalmistuvahtide abiga on kivi nüüdseks siiski omale kohale saanud. Pärast «Sakala» toimetuse kõnet Urmas Eltsile on hauatähisele ilmunud lisakaunistused ning plats on kenasti riisutud.

Kalmistuvaht Tiia Vendelin rääkis, et ta oli Eltsi teadet pärast seda juhtumit mitu korda maha võtnud, kuni Elts kirjutas samasse kohta ähvarduse: «Vendelin, käed eemale või...»

Elts tunnistas tõeks, et oli nii kirjutanud, sest tema arvates tehti talle liiga. Kiri tegi kalmistuvahi murelikuks ning ta võttis ühendust politseiga. Pärast seda pole Elts enam teadet üles pannud. Tema hinnangul on juhtunut üle dramatiseeritud ning ta pidas olukorda naeruväärseks.

Tiia Vendelini andmetel on olnud Urmas Eltsil kliente veel, kuid kes täpselt, pole talle teada. Ilma vajaliku väljaõppeta või tegevusloata mees on aastaid varem proovinud kätt ka mööblirestaureerijana ning väidetavalt on ka need kliendid töö tulemuse üle kaevanud. Suure-Jaani inimeste sõnul võib Eltsi tihtipeale näha poe ees purjutajate hulgas.

HAUAPLAADI HOOLDAMINE
Halliste kalmistu hooldaja Maire Sala ütleb, et hauaplaadid võiks hoida puhtad ning neid võib pesta vee ja nõudepesuvahendiga. Seda tuleks teha kord aastas.
• Plaate võib puhastada ka survepesuriga, siis tuleb iga kübe välja.
• Mõned kalmulkäijad katavad hauaplaadi kilega, aga sellest ei ole abi, sest niiskus teeb ikkagi oma töö.
• Kuigi on ka mitmesuguseid kivide puhastamiseks mõeldud kemikaale, ei soovita Sala looduslike asjade kallale mürgiga minna. Pealegi arvab ta, et sellisel puhul tasub ka pisut vaeva näha.
Allikas: ajakiri «60+» number 2

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles