Jalgadel maja rändas Nõiariiki

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palkmajaehitajate praktikatööna valminud toasuurust tare soovis endale Võrumaal asuv Nõiariigi turismitalu, kus on juba kümme nõiamajakest.
Palkmajaehitajate praktikatööna valminud toasuurust tare soovis endale Võrumaal asuv Nõiariigi turismitalu, kus on juba kümme nõiamajakest. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli palkmajaehituse eriala õpilasete käe all valmis kahejalgne ehitis. Tükk aega seisis tare Vana-Võidu autokeskuse juures, aga nüüd saab sellest üheteistkümnes majake Nõiariigis.

Sellist nime kannab Võrumaal asuv turismitalu ja sinna esimest aastat avatud eriala õpilaste praktikatöö viiaksegi. Talu peremees Aivo Värton oli
eile ennelõunal kahe abilisega Vana-Võitu sõitnud ning koos mõne kutsekooli poisiga monteeriti kanajalgadel palkmaja lahti, pandi auto peale ja sõidutati Võrumaale. Isegi täpne koht on sellele Värtoni sõnutsi juba välja vaadatud.

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli õpetaja Epp Välba jutu järgi pole see, et praktikatöö endale omaniku leiab, väga tavapäratu.

«Kui õpilased teevad midagi praktilist, leiab see ikka kasutust,» lausus Välba ja tõi näiteks, et eelmistel aastatel on tehtud mängumajakesi, mis on läinud lasteaedadesse. «Tõsi küll, sellist palkmaja pole meil varem tehtud,» märkis ta.

Viljandi ühendatud kutsekeskkooli ehitusosakonna juhataja Rein Kalda meenutas, et oli kunagi Nõiariigi turismitalus külas käinud. «Seal olid kõik nõlvad sarnaseid nõiamajakesi ja palkmajailudusi täis,» jutustas ta. «Kui meie oma valmis sai, siis lihtsalt helistasin, et küsida, kas neile sobiks selline. Sobis.»

Maja tuli kolimiseks lahti monteerida. Iga osa on nummerdatud ja uues kohas pannakse need uuesti kokku.

Maja eest tahtis ehitaja ainult materjali hinda ja natuke kulude katteks peale. «Viiesajaga nõustusin ta ära andma,» täpsustas Rein Kalda ja selgitas, et tarekesel on puudu veel põrand ja avatäited. Nõiariigis saab ehitis ka katuse.

Üheaastasse palkmajaehituse õppesse tulnud poisid meisterdasid tarekest  mõned kuud. Hilissügisest alates askeldas selle juures kaks kuni neli õpilast. «Kevade poole läksid ehitajad ettevõtluspraktikale, neil olid vahepeal ka muud tunnid ning jupiti selline aeg kokku tuligi,» lausus Kalda.

Ehitis on sama suur kui kämping ning Epp Välba kirjeldust mööda mahutab näiteks nari ja väikse laua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles