Politseijuht: suvel tegemist jagub

Rannar Raba
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alvar Pähkel
Alvar Pähkel Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandi politseijaoskonna juhi Alvar Pähkli sõnul on korrakaitsjatel olnud viimastel nädalalõppudel üksjagu tegemist avalikes kohtades korda rikkuvate pidutsejatega.

Samas hindab ta maakonnakeskuse praegust ööelu tunduvalt turvalisemaks, kui see oli kümmekond aastat tagasi.

Alvar Pähkel, kui palju Viljandi suvine ööelu politseinikele peavalu valmistab?

Eks ta ikka natuke valmista. Nii nagu karud, on ka inimesed talvel koopas, aga kui väljas läheb soojaks, tullakse välja, võetakse vägijooke ja tehakse kõvemat häält. Noored kipuvad vahel ka pusklema. Niisiis tegemist jagub.

Mille poolest Viljandi erineb teistest maakonnalinnadest?

Eeskätt selle poolest, et meil on probleemseid kohti vähem. Näiteks Võru on Viljandist jupi jagu väiksem, aga seal on kuus või seitse sellist lõbustusasutust, mis on hommikutundideni avatud ja mille ees peavad patrullid sageli käima probleeme lahendamas. Selles mõttes sarnaneb Viljandi pigem mõne väikelinnaga, kus on ainult üks suur ööklubi.

Millised on siin kõige tulisemad kohad?

Kindlasti Tartu tänaval City ööklubi ja Lossi tänaval Rubiini klubi esine. Samuti turuplatsi serv, kus asub Lounge. Ja muidugi Suure Venna pubi. Kui püüda neid tulisuse põhjal järjekorda panna, peakski vist Suurt Venda nimetama City järel teisena.

Kas politsei käib neis paigus eeskätt väljakutsete peale või omal initsiatiivil?

Nädala sees tuleb väljakutseid haruharva ning ega neid ka nädalavahetustel ülearu palju ole, keskmiselt üks või kaks kogu linna kohta. Seepärast käime ikka ise läbi ja hoiame silma peal. Lisaks katab City esist turvakaamera, mille pilti jälgitakse pidevalt.

Kuidas sel juhul saab võimalik olla olukord, mida kirjeldas eilses «Sakalas» üks Grand Hotel Viljandis ööbinud tallinlanna. Tema väitel lasti noortel linna esindusväljakul segamatult tundide kaupa jaurata. Vähe sellest, et hotelli külalised ei saanud öö otsa magada, lugu päädis vastu hommikut noore mehe pussitamisega.

Ma ei saa selle inimese juttu kontrollida, et seda õigeks hinnata või ümber lükata. Tean, et 15—20 minutit enne seda, kui praeguse jutu keskmes olev juhtum aset leidis, sõitsid politseinikud sealt läbi ja nägid platsil istumas ainult kolme noort. Patrull jäi isegi seisma ja suhtles nendega.

Eks see ole ikka nii, et kui politseinikke nähakse, muututakse tavalisest taltsamaks. Seepärast ei saa ma öelda, kas seal võis muidu olla karjumist või mitte. Kahjuks ei edasta turvakaamera heli.

Aga tõsi on see, et viimase kahe nädalavahetuse ööd on olnud tavapärasest aktiivsemad ja meie patrullid on pidanud hommikutundideni väljakutseid teenindama.

Kas teie nimetatud kord oli ainus, mil patrull tol ööl hotelli ja City eest läbi käis?

Ma ei oska öelda, selle peaks üle vaatama. Igatahes väljakutseid sinna ei tehtud. Ma eeldan, et kui seal oleks kogu aeg suur karjumine olnud, oleks keegi ikka telefoni haaranud.

Sama asja üle avaldasid imestust ka hotelli kliendid. Administraator oli seepeale öelnud, et politsei kutsumiseks pole põhjust, sest tavalisega võrreldes on kõnealune öö isegi rahulik.

Mõnele inimesele on öörahu rikkumine juba see, kui ülemine naaber pisut kõvemini kõnnib. Teine reageerib alles siis, kui tegemist on tõepoolest tõsise rikkumisega. Igaühe piir on eri kohas ja sõltub sellest, millega ta on harjunud. Kesklinnas tuleb paratamatult arvestada, et seal keeb ööelu.

Mis puudutab peksmisi, siis enamasti normaalsed inimesed neisse ei satu. Juhuslikke inimesi ei võeta ette. Tavaliselt on need kraaklemised põhjustatud mingitest varem lõkkele puhutud tülidest. Nõnda oli ka seekord.

Tihtipeale on nii, et kui politsei kohale jõuab, ei taha keegi avaldust teha. Minnakse lihtsalt laiali ja sinnapaika see jääbki.

Veel kümmekond aastat tagasi peeti mujal Eestis Viljandit peksupealinnaks, kus on võimalik hõlpsasti keretäis saada ka siis, kui sa milleski süüdi pole. Kas teie öeldu põhjal võiks eeldada, et praegu pole sellisteks juttudeks enam alust.

Jah, vaid harva minnakse tühjast kohast tüli norima ja aetakse asi sihilikult füüsiliseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles