Kunstimuuseumi rajamine jätkub

Marko Suurmägi
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue kunsti muuseumi eestvedaja Mark Soosaar tõi enam kui 700 eksponaadist koosneva kunstikogu Pärnust Viljandisse juba eelmisel aastal.
Uue kunsti muuseumi eestvedaja Mark Soosaar tõi enam kui 700 eksponaadist koosneva kunstikogu Pärnust Viljandisse juba eelmisel aastal. Foto: Elmo Riig / Sakala

Võimalus saada uue kunsti muuseumi ehituseks poolsada miljonit krooni eurotoetust on muutunud nii reaalseks, et Viljandi annab pisikesest linnakassast rahataotluse tegemiseks rohkem kui miljon krooni.


Viljandi linnapea Kalle Jents tunnistas, et riigikogu liikme Mark Soosaare juhitavale sihtasutusele 1,2 miljoni krooni eraldamine on küll riskantne samm, kuid õnnestumise korral on võit väga suur.



Kindlust, et euroraha taotlemiseks antav miljon ei lähe kaduma, annab teadmine, et toetuste jagamise üle otsustava Ettevõtluse Arendamise sihtasutuse (EAS) komisjon pidas ideed eelnõustamisel huvitavaks ja rahastamist väärivaks.



EAS-i ettevõtluskeskkonna divisjoni direktor Monica Hankov toonitas, et eelnõustamise hinnang pole otsustajatele siiski siduv. «Rahastamine sõltub ikkagi sellest, milline põhitaotlus hiljem esitatakse.»



Projekt on valmis

Viljandi raekoja kõrvale endisesse koolimajja uue kunsti muuseumi planeeriva sihtasutuse juht Mark Soosaar rääkis, et rahastamistaotlus koos ehitusprojektidega sai valmis neljapäeval. Nüüd jääb linnavalitsusel üle ehitaja leidmiseks riigihange korraldada.



«Siis on selge ka ehituse maksumus,» ütles Soosaar. «Loodetavasti on meil maiks kõik rahaküsimise materjalid olemas.»



Aasta tagasi pakuti kunstimuusemi ehitamise ja sisustamise hinnaks 59 miljonit krooni. Sellest 50 miljonit on kavas küsida eurotoetust ning reeglite järgi peaksid ülejäänu andma linn ja riik.



Viljandi volikogu tegi juba mullu otsuse, et muuseumi aidatakse maksimaalselt 4,5 miljoni krooniga. Kultuuriministeerium andis mullu tööde ettevalmistamiseks 500 000 krooni, kuid ülejäänu osas pole tema panus kindel.



Annab lootust


Ministeerium suhtub avalike suhete nõuniku Katrin Arvisto teatel projektisse endiselt heasoovlikult.



«Võimalikuks rahastamiseks on vaja täpseid kalkulatsioone ja igasugune toetus tuleks praegu millegi muu arvelt,» selgitas ta. «Siiski võin kinnitada, et Euroopa fondide rahale kaasfinantseeringu leidmine on prioriteet.»



Niisugune vastus rõõmustas linnapea Kalle Jentsi, sest see annab tema hinnangul kindluse, et ministeerium teeb kunstimuuseumi ehitamiseks vajaliku summa leidmiseks kõik endast oleneva.



Esialgu pole selge, millal rahataotlus EAS-ile esitatakse ja millal võib sellele vastust oodata. Nimelt teatas Monica Hankov, et 22. jaanuarist on taotluste vastuvõtt lõpetatud, sest rahastatud projektide ja EAS-ile esitatud taotluste kogumaht ületas 2007.—2010. aastaks ette nähtud eelarvet. Hankovi sõnul käivad ettevalmistused, et aasta teisel poolel saaks hakata uusi taotlusi vastu võtma.



Jents ütles, et õnnestumise korral algab muuseumi ehitus 2010. ja lõpeb 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles