Ilmub koguteos Pilistvere kihelkonna ajaloost

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval, 19. juunil kell 16 esitletakse Pilistvere pastoraadis värsket teost «Pilistvere kihelkond — Eestimaa Taani».

«Meie kihelkonna Kõo ja Koksvere kandis rakendati sadakond aastat tagasi eesrindlikke Taani põllumajanduspõhimõtteid, mistõttu seda piirkonda kutsuti Eestimaa Taaniks,» selgitas Pilistvere koguduse pastor Hermann Kalmus pealkirja valikut.

600-leheküljelise raamatu on koostanud Heiki Raudla. Tema sõnul pakkus see põnevat uurimist, sest sada lehekülge pühendati Eestile olulistele inimestele, kes on Pilistverega seotud.  

Ülevaate saab kihelkonna majandusest, haridusest, mõisatest ja teistest valdkondadest. «Keskendusime ajavahemikule 1860—1940. Pilistvere hakkas ärkama XX sajandi algul tänu ühistegevusele ning tõusis tähtsaks kihelkonnaks kogu Eestis,» kõneles Raudla.

Raamatu algne idee pärineb Heino Laaguselt, kes kirjutas teosele ka eessõna. Algul võttis koostamise enda peale Kabala raamatukogu juhataja Ulvi Praks. Ta tegi koos Lembe Allikuga andmete kogumisel ära väga suure töö. «Heiki Raudla oli teose kokkupanemisega seotud viimased neli aastat,» lisas Kalmus.

Raamatu väljaandmise taga on kõik kihelkonna omavalitsused: Kõo, Võhma, Türi (endine Kabala) ja Imavere. Protsessi juhtis Pilistvere kogudus.

Tegemist on kinketeosega, mille jagamise üle otsustavad vallavalitsused ja kogudus. Raamat tehakse kättesaadavaks kihelkonna raamatukogudes ja Viljandi muuseumis ning Viljandi linnaraamatukogu kaudu jõuab see suurematesse raamatukogudesse.

Teose väljaandja on Viljandi muuseum, seda rahastasid kõik vallad ning kaks Leaderi tegevusrühma: Võrtsjärve ühendus ja Lõuna-Järvamaa koostöökogu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles