Öö võib kesta päev läbi

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänasel allahindluste rallil leiab soovija Viljandis öö üles päevalgi.
Tänasel allahindluste rallil leiab soovija Viljandis öö üles päevalgi. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Aastaid tagasi suurt soodusmüüki öötundidel korraldanud ärid alustavad nüüd allahindluste rallit juba hommikul ning öö tulles saab öö nende jaoks läbi.

Just täna on Viljandis see päev, kui mitu äri ootab huvilisi niisugusele ostlemisele. «Hull öö», «öömüük», «ostuöö» — reklaamivad firmad ühist ettevõtmist.

Inimene, kes on harjunud öö, hommiku, päeva ja õhtuga, võib jääda mõtlema, miks arvestavad kauplused aega omamoodi. Millega seda seletada?

Aastatega tekkinud komme

Hommikul kell üheksa ostuööd alustava Anttila tegevjuht Tauno Tuula ütles, et varem korraldati kampaaniat õhtust südaööni, kuid lühikeseks jäänud soodusaeg tõi kauplusesse suured järjekorrad ning trügimise.

«Me ei taha olla firma, kes valmistab oma klientidele tüli ja pettumust,» lausus ta. «Nõnda otsustasime, et pikendame ostuöö kogu päevale.»

Küsimusele, miks mitte loobuda sõnast «öö» ja anda klientidele teada lihtsalt suurtest soodustustest, vastas Tuula, et ostuööd reklaamivad välja ka teised kauplused ning Anttila võtab sellest osa.

Millal tema enda arvates öö algab ja lõpeb, selle kohta sõnas Tuula, et öö algab päeva järel. «Eks inimeste eluviisi järgi ole need ajad erinevad. Mõnele, kes tuleb hommikul töölt, võib olla öö terve päev.»

Viljandi Seppälä juhataja Ain Ventsel ütles, et kui pood on avatud pärast oma tavalist lahtiolekuaega, tavatsetakse seda kogu Eestis nimetada ostuööks.

«Nii oleme ka meie teinud,» lausus ta. «Ma ei näe selles mingit probleemi.»

Isiklikule küsimusele öö tõlgendamise kohta vastas Ventsel, et öö on siis, kui ta magab.

Ilustuudio jätkab täna pärast tavapärast tööpäeva kell seitse õhtul ostu- ja iluööga, mis kestab südaööni.

Ilustuudio juhataja Evelin Raia viitas samuti teistele äridele, kes on harjunud õhtust sooduskampaaniat ostuööks nimetama. Pealegi kõlab «ostuöö» tema hinnangul ilusasti, ehkki lausa keset päeva poleks sobilik sellega siiski algust teha.

Raia märkis ta, et Ilustuudio on avatud südaööni ja nõnda on öö mainimine omal kohal. Igapäevane sõnapruuk, näiteks «soodsad hinnad», ei mõju tema sõnul klientidele kuigi köitvalt.

Ilustuudio juhataja leidis, et öö olemuse üle on päris huvitav arutleda ning näiliselt lihtne küsimus paneb mõtlema. Ta lisas: «Mulle algab öö siis, kui magama lähen.»

Ostuöö kinnistumine pole siiski ainult kaupluste otsus. Siinkohal peab ajaleht «Sakala» eneselegi tuhka pähe raputama. Nimelt ütles kaupluse Viktoria Kodukaup juhataja Eda Valdek, et temale oli ostuöö idee välja pakkunud just ajalehe reklaamimüüja.

«Ma küsisin küll, kas see öömüük ei tundu naljakas,» viitas ta kella üheksa hommikul algavale soodusmüügile. «Kunagi oli Tartu Lõunakeskus öötundidel lahti — see oli tõeline ostuöö.»

Valdek märkis, et kõnealuse Viljandi kampaania sõnastaks tema kui ostumöllu või -ralli.

Olgu nimi milline tahes, tasub soodusmüüki tema hinnangul korraldada pikalt ehk hommikust hilisõhtuni välja. «Asume bussijaamas ja kui aastaid tagasi algas esimene ostuöö õhtul, olid palju maainimesed õnnetud, sest nende buss sõitis enne minema,» selgitas ta.

Valdeku mõistes algab öö kell 00.00. «Hommikuga on raskem,» lisas ta naerdes. «See saabub siis, kui inimene ärkab.»

Kaupluse Pop Sport! juhataja Kristiina Jerv leidis, et ostuöö mõiste on ajapikku juurdunud ning peaks tähistama aega, kui pärast tavakauplemise lõppu jätkatakse õhtust müüki soodsate hindadega.

Ta lisas, et mis kell tegelikult öö algab, sõltub sellest, millal keegi magama läheb.

Ostuõhtu ja sooduspäev

Ajalehes ostuööd reklaaminud äride kõrval paistis silma Viljandi AG, kes kutsub kliente hoopiski ostuõhtule. See algab kell 18 ja lõpeb kell 22.

Kaupluse juhataja Merike Midri tõdes, et ka õhtul kell kümme, mil pood uksed kinni paneb, ei ole ju veel öö. «Viljandis korraldatakse ostuöid kaks korda aastas, meil on siis alati ostuõhtu,» lausus ta.

Ostuöö reklaamide vahel oli eilses lehes koha leidnud ka Kuivainetekeskuse teade, mis informeerib nädal aega kestvatest soodusmüügipäevadest.

Nagu ütles keskuse juhataja Kaido Kaares, on inimene ikkagi harjunud sellega, et päev on päeval ja öö öösel.

ARVAMUS
EGLE PULLERITS,
keelehoolde­keskuse koordi­neerija

Eesti keele seletav sõnaraamat» ütleb, et öö on õhtu ja hommiku vaheline pimedam osa ööpäevast, harilikult magamise aeg, teisalt ka päikeseloojangu ja -tõusu vaheline aeg.
Minu keeletunne ütleb, et esmajoones peetakse öö all silmas seda osa ööpäevast, kui on pime ja magatakse. Kui täpset kellaajalist vastust tahetakse, küsiksin vastu: millal on hommik? Kell 5 on hommik, aga samamoodi kell 10. Mõnele on hommik ka kell 13, kui öö on pikaks veninud.
Keel on kokkulepe ja kokkulepped sõnade tähenduse üle on kohati üsna ähmased, andes keelekasutajale vabaduse valida olukorrale sobiv keelend. Niisiis võib ka «ostuöö» kohta öelda, et tähistagu see pealegi ebatavalisemat, hilisõhtust või öist lahtiolekuaega.
Natuke naljakas on lugu siis, kui ostuöö algab kell 20 või lausa hommikul kell üheksa Kaupleja võiks olla mõistlik ja nimetada seda aktsiooni ostuõhtuks või ostuhommikuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles