Opositsiooni toetajad marssisid Putini vastu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Presidendi vastu protestivad meeleavaldajad marssisid Moskva tänavail ajal, mil too oma kõnes Venemaa olevikku ja tulevikku vaagis.
Presidendi vastu protestivad meeleavaldajad marssisid Moskva tänavail ajal, mil too oma kõnes Venemaa olevikku ja tulevikku vaagis. Foto: Reuters

Vene opositsiooni toetajad osalesid eile pealinnas Moskvas marsil, et avaldada meelt president Vladimir Putini režiimi vastu.

Uudisteagentuuri Interfax teatel oli keskpäevaks Moskva kesklinna kogunenud hinnanguliselt 20 000 inimest ning turvaväravate juurde oli tekkinud pikk järjekord. Politsei teatel oli meeleavaldajaid umbes 15 000, opositsioonijuht Sergei Udaltsovi sõnul aga enam kui 100 000.

Opositsiooni toetajad olid jagunenud leeridesse. Vasakrinde ja Solidaarsuse toetajad sammusid eraldi kolonnides, omaette olid ka keisririigi lippe kandvad paremäärmuslased.

«Nad ei hirmuta meid!», «Putin on varas!» ja «Venemaa ilma Putinita!» skandeerisid meeleavaldajad valitsusvastaseid loosungeid. Rongkäik suundus Sahharovi prospektile, kus mitu opositsiooniliidrit astus üles kõnega.

Päev enne meeleavaldust korraldasid julgeolekutöötajad läbiotsimised opositsiooniliidrite ja nende lähedaste kodus, tuues põhjenduseks, et 6. mail Moskvas Bolotnaja väljakul asetleidnud eelmine marss oli lõppenud massiliste rahutustega.

Võimude loal korraldatud 6. mai meeleavaldus tõi tänavatele ligikaudu 20 000 inimest ning selle käigus puhkes politseinike ja protestijate vahel kähmlus.

Bolotnoja meeleavaldusele viitas ka president Vladimir Putin, kui kuulutas läinud reedel välja seaduse, mis suurendab märkimisväärselt trahve ja muid karistusi nendele, kes rikuvad Venemaa niigi piiravaid meeleavalduste korraldamist puudutavaid seadusi.
Eile teatas Putin, et ei luba ühiskondlikel vapustustel Venemaad nõrgestada.

«Me ei saa aktsepteerida seda, mis ohustab meie riiki või lõhestab ühiskonda,» sõnas ta riigitelevisioonis. «Me ei salli otsuseid ja aktsioone, mis viivad ühiskonna ja majanduse šokki.»

Putin esines Kremlis ajal, kui meeleavaldajad ühinesid kõige suurema demonstratsiooniga alates presidendi ametisse kinnitamisest.

Venemaa president ei kõnetanud protestijad oma kommentaarides otse. Ta ütles, et ta on muudatustele avatud senikaua, kui need on ettevaatlikud ja hästi läbimõeldud.

«Tänapäeva maailmas on käimas tõsised ümberkorraldused,» lausus Putin. «Venemaa eeldab, et tal on nendes muudatustes tähtis koht. Me peame olema vastuvõtlikud kõigele uuele ja arenemisvõimelised. Kuid me saame seda teha ainult juhul, kui meie riigis valitseb stabiilsus.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles