Kommentaar: USA kriis näib leevenevat

, eestlane Ameerikas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge Maja otsustest sõltub, kuidas Ameerikas elu edasi läheb.
Valge Maja otsustest sõltub, kuidas Ameerikas elu edasi läheb. Foto: Osama Shahin

Ameerika Ühendriikidest alguse saanud ülemaailmne majanduskriis hakkab riigis vaikselt leevenema, sest lisandub uusi töökohti ja eluasemeturg ilmutab ärkamise märke. Majanduskliima paranemise kohta on esialgu siiski mitmesuguseid arvamusi.

Marylandi osariigis tegi tööturg suure hüppe veebruaris, mil tuli juurde 8000 uut ametikohta, kuid töötuid oli endiselt 6,5 protsenti. Ka märtsis lisandus 1500 kohta, kuid aprill tõi seitse kuud kestnud tõusu sekka ootamatult 6000 ametikoha kaotuse ja 6,7 protsenti töötuid. Kuivad arvud näitavad sedagi, et Maryland, mida peetakse suhteliselt rikkaks osariigiks, on Ameerika üldise töötuse, 8,1 protsendiga võrreldes päris heas seisus.

Suhteliselt kehvas olukorras on äsja ülikooli lõpetanud, eriti kui neil pole mingit töökogemust. Need noored peavad muretsema väheste töövõimaluste, kehvade palkade ja võetud kopsakate laenude pärast, sest ülikoolitasud on Ameerikas väga suured.

Möödunud aastal oli alla 25-aastaste ülikoolilõpetanute seas töötuse tase 9,4 protsenti. Ligi 20 protsenti töötas osaajaga, olgugi et eelistanuks täistöökohta. Maksnud mitukümmend tuhat dollarit ülikooliharidusele, töötavad sajad tuhanded endised tudengid madalapalgalisel töökohal või on ametis, mis kõrgharidust ei eelda.

«The Baltimore Sun» kirjutab 22-aastasest Poetri S. Dealist, kes õppis neli aastat Coppini ülikoolis poliitteadust, aga pärast seda, kui kooli möödunud aasta kevadel lõpetas, on leidnud ainult ajutisi ametikohti ja olnud kaks kuud töötu.

Neiu sõnul tunduvad täisajaga alalised töökohad olevat kättesaamatud, sest tööandjad nõuavad rohkem kogemusi, kui äsja ülikooli lõpetanul pakkuda on. Ta on veetnud rohkem aega tööd otsides kui seda tehes ja korteriüüri maksta käib talle üle jõu, seepärast oli Deal sunnitud kolima tagasi ema juurde.  

Peaaegu kindel võimalus töö leida on arstitudengitel, kes käivad enne lõpetamist kümnetel intervjuudel ja ootavad märtsis niinimetatud paaripanemispäeva, mis tänavu oli 16. märtsil. Siis saavad nad kirja, kus seisab, millisesse haiglasse nad residentuuri valiti. Tänavu leidis endale sobiva koha 95 protsenti arstitudengeid, see on viimase 30 aasta parim tulemus.

Majanduse paranedes peaks kolledžikraad hakkama end siiski ära tasuma, sest kuus töökohta kümnest nõuab vähemalt kaheaastast ülikoolidiplomit ja 2020. aastaks on Ameerikas uuringute põhjal puudu 14 miljonit ülikooliharidusega töötajat.

Täpselt nagu Eestis, on ka Ameerikas naised endiselt madalama palgaga. Marylandi osariigis teenivad nad meeste dollari kohta keskmiselt 83 senti, kuid neegri- ja latiinonaistel on palgaerinevus veel suurem.

Viimastel kuudel on üle pika aja hakanud kinnisvaraturul aset leidma positiivsed muutused: ostjatel tuleb taas teha enampakkumisi, et soovitud eluaset endale saada. Kinnisvaramaaklerite hinnangul on näiteks Baltimore’i ümbruses aasta kolmel esimesel kuul umbes pooltel tehingutel olnud ülepakkumised. Paljudel kodudel seevastu polnud ühtegi pakkumist.

Pakkumised liiguvad ometi kiiremini kui kriisi ajal, sest elamispindadest leidis ligi 20 protsenti ostja juba kümne päeva jooksul. Sellegipoolest oleks ostjaid rohkem, kui neil oleks võimalik maha müüa oma vana kodu.

Buumiajal võetud suurte laenude ja praeguste liiga madalate müügihindade tõttu kipub see raske olema. Baltimore’i piirkonnas on ligi 125 000 inimest seniajani hädas kodulaenu maksetega.

Kas ja kui kiiresti Ameerika kriisist lõplikult üle saab, on esialgu ebaselge, kuid positiivseid muutusi võib juba täheldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles