Kolmeks vähendab tööliste tööaega ja tasu

Hans Väre
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolmeksi tegevjuhi Leho Haldna lootust mööda pöörab tellimuste arv teisel poolaastal tõusule ja inimeste töökoormus
hakkab taas kasvama.
Kolmeksi tegevjuhi Leho Haldna lootust mööda pöörab tellimuste arv teisel poolaastal tõusule ja inimeste töökoormus hakkab taas kasvama. Foto: Elmo Riig / Sakala

Mootoreid valmistav aktsiaselts Kolmeks on teinud 70 töötajale ettepaneku leppida neli kuud 75—50-protsendilise töökoormuse ja väiksema palgaga, sest tellimustest ei piisa endiste tootmismahtude säilitamiseks.


Tegevjuhi Leho Haldna sõnul eelistab firma sellist lahendust koondamisele, sest ennustuste kohaselt peaks turg teisel poolaastal järk-järgult taastuma hakkama.



«Ei ole mõtet töötajaskonda hüppeliselt vähendada,» lausus Haldna. «Pigem pakume kõigile tööd, ehkki väiksema palga eest, kuni rasked ajad üle on elatud.»



Ettepanek 20- või 30-tunniseks töönädalaks tehti Kolmeksi umbes 200 töötajast 70-le. Oma vastuse peavad nad juhatusele andma 6. märtsiks ning osaline tööaeg kehtiks alates 1. aprillist neli kuud.



Leho Haldna nentis, et kuna tegemist on töölepingu muutmisega, pole töötajad kohustatud pakkumist vastu võtma. Sellisel juhul näeb seadus aga ette võimaluse, et keeldujatega tööleping lõpetatakse ja firma maksab neile kahe kuu palga suuruse hüvitise.



Tegevjuhi ütlemist mööda puudutab tööaja vähenemine peamiselt kesisemate oskustega inimesi, kes on õppinud tegema vaid ühte toodet.



Leho Haldna täpsustas, et pakutud 50-protsendiline koormus on alampiir, kuid kui tellimusi on enam, saavad inimesed ka tööd rohkem teha. Kogu ettevõtte tootmismaht on Haldna hinnangul langenud umbes 35 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles