Suure-Jaani vägevusele ei ole midagi vastu panna

Tiina Sarv
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõni aasta tagasi said muusikast tulvil Suure-Jaanis kokku «Jazzkaare» korraldaja Anne Erm, Andres Uibo ja kultuuritöötaja Elle Himma.
Mõni aasta tagasi said muusikast tulvil Suure-Jaanis kokku «Jazzkaare» korraldaja Anne Erm, Andres Uibo ja kultuuritöötaja Elle Himma. Foto: Elmo Riig / Sakala

«Ma ei räägikski nii palju esinejatest, vaid rõhutaks ikka seda Suure-Jaani vägevat juurikat. Ühelgi teisel Eesti paigal ei ole midagi sellist vastu panna,» ütleb Suure-Jaani muusikafestivali kunstiline juht Andres Uibo.

«Festivali avame heliloojate Kappide majamuuseumis. Selle hoone ehitas Hans Kapp, Villem Kapi isa. Hans Kapp korraldas esimese vaimuliku laulupäeva. Villem Kapp on andnud meile «Põhjaranniku», tema sümfooniat number 2 mängivad BBC orkestrid,» jutustab ta.

«Kell kuus oleme Mart Saare majamuuseumis. Mida Mart Saar tähendab eesti muusikale, ei ole vaja pikemalt seletada. Esimese päeva lõpetame omaaegse Peterburi akadeemiku, tsaari õukonnakunstniku ja Eesti suurima fresko looja Johann Köleri kodus. See on vägev! Üheski teises paigas ei saaks me ühel päeval olla kolme maailmamehe kodus,» on kõneleja vaimustuses.

Üle tuhande laulja

Vaimulikku laulupäeva peab Andres Uibo selle muusikapeo tippsündmuseks. «Koos on üle tuhande laulja, lisaks sümfoonia- ja puhkpilliorkester. Nemad täidavad terve pühapäevase päeva.»

Esmaspäevast, 18. juunist kõneldes tõstab kunstiline juht esile Bachi instrumentaalkontsertide ettekannet Suure-Jaani gümnaasiumi aulas. «See on suurepärase akustikaga saal, seda on kinnitanud paljud esinejad,» kiidab ta.

Peatudes 21. juunil samas saalis antaval RAM-i ja ERSO ühiskontserdil, mida dirigeerib Anu Tali, rõhutab Uibo, et isegi Tartus ja Pärnus ei esine ERSO igal hooajal, aga Suure-Jaanis on meie esindus­orkester kohal juba seitsmendat aastat järjest.

Veljo Tormis ja Heino Kiik

Tavapärased lõunatunnid kohvikus Arturi Juures pakuvad ka sel suvel põnevaid kohtumisi.

Muusikasõpradega saab kokku Veljo Tormis, külla tuleb Heino Kiik, kelle kohta Andres Uibo teab öelda põneva tõsiasja, et ammu enne kirjanikuks saamist oli ta Suure-Jaani sovhoosi esimene direktor. Üks lõunatunni külalisi on aga Saksa muusikakirjastaja Horst Schubert, tänu kellele on trükki jõudnud kõik Artur ja Villem Kapi teosed. Vestlust suunav Ferhard Lock tegutseb tõlgina.

«Festivalile tulevad ka Tõnis Mägi ja Hortus Musicus,» nimetab Uibo, muiates, et ikka hakkab ta esinejaid üles lugema, sel juhul peaks nimetama aga kõiki, sest Suure-Jaani on kutsutud vaid väga head muusikud.

Kõige selle hea seas tõusevad kaubamärkidena esile vaimulik laulupäev, sookontsert ja ERSO esinemine.

Lõpuks jõuab kunstiline juht intervjuu algusteema juurde tagasi ning ütleb, et sellist suurejoonelist mastaapi ei ole loonud mitte muusikapeo korraldajad, vaid Suure-Jaani oma olekuga.

«Kui vägev puu kasvab, võib selle vahepeal koguni maha võtta, aga juurest hakkab ikka midagi võrsuma. Eks meie ole need harud, kes nüüd uuesti kasvavad,» lausub ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles