Mitu küla jääb suveks liinibussist ilma

Sigrid Koorep
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisaks maakonnas õpilasi vedanud bussidele võeti Viljandis koolivaheajaks käigust liin number 7.
Lisaks maakonnas õpilasi vedanud bussidele võeti Viljandis koolivaheajaks käigust liin number 7. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Maakonnas õpilaste kooli viimiseks ja sealt koju toomiseks sõitma pandud avalikud bussid võeti kooliaasta lõppedes käigust ära, see aga piirab suurel määral teiste külaelanike liikumist.

Karksi valla rahvas on mures, et kui õpilasliin number 67 enam ei sõida, jäävad näiteks Ainja, Sudiste ja Lilli küla elanikud terveks suveks ilma võimalusest käia harjumuspärase ühistranspordiga vallakeskuses arsti juures, poes või mujal. Muidugi võib lähematest küladest Karksi-Nuia ka kõndida, aga suurte poekottidega on see tülikas.

Linna on keeruline saada

«Mäeküla vanurid on omavahel kokku leppinud ja kellegi autojuhiks kaubelnud, kui tahavad Karksi-Nuia arsti juurde või kuhugi mujale minna,» lausus Sudiste külamaja juhataja Krista Kunimägi.

Suvel, kui õpilasliin ei sõida, ei jõua vallakeskusest kaheksa kilomeetri kaugusel olevasse Sudiste külla ükski buss.

Kunimäe teada käib mitu inimest keskuses tööl. Praegu kasutavad nad liikumiseks autot või jalgratast ning kellel muud võimalust pole, on hankinud Karksi-Nuia eluaseme. Seega oleks külamaja juhataja ütlemist mööda Sudistes ühistranspordi kasutajaid küll — vähemalt viis täiskasvanut. Ta tõdes, et seda pole palju, aga ehk piisavalt väikebussile, mis käiks läbi mitu küla.

Lilli külavanem Liia Oidemaa kinnitas, et liini number 67 kadumine annab tunda ka seal, kuigi seda Karksi-Nuiast 14 kilomeetri kaugusel olevat küla läbib maakonnaliin number 18.

«Praegu on nii, et hommikul kella poole kaheksaks lähevad inimesed hariliku maakonnaliiniga Karksi-Nuia ja saavad alles kell kaks bussiga tagasi. See on ju pikk aeg seal passida,» tähendas ta.

Liia Oidemaa meenutas, et kui ta ise paari aasta eest bussijuht oli ja suvel liinil number 67 sõitis, käis see buss kord nädalas, aga nüüd pole enam midagi.

«Bussid sõitsid varem küll, aga rahvast peal ei olnud. Üks või kaks inimest. Nii maksame raha tühjade liinikilomeetrite eest,» tõdes Viljandi maavalitsuse arengu- ja planeeringuosakonna peaspetsialist Eva Sisask.

«Küsimus on rahas,» tõdes ka Viljandi maavalitsuse ühistranspordi järelevalve spetsialist Maie Mumm. «Maanteeamet käib peale ja ütleb, et võtke ära kõik liinid, kus sõitjaid pole. Muudkui et raha ei ole ja raha ei ole. Olime sunnitud midagi tegema.»

Sisaski juttu mööda sõitis varem busse rohkem, sest piletitulu oli suurem ja maakonnale eraldati rohkem raha. «Riigieelarve on aga kindla suurusega ja kui piletitulu pole, peab maavalitsus selle liini kõik kilomeetrid ise kinni maksma.»

Maie Mummi sõnul soovitakse muidugi, et kokkutõmbamine puudutaks võimalikult väheseid inimesi, aga liin number 67 pole ainus, mis suveks kõrvale jäi. Neid oli maakonnas 11. «Paar tükki oli varem vaheaegadel käiku jäänud, teiste puhul oli tavaline, et need suvel ei sõida,» ütles Sisask.

Kõik on veel võimalik

Karksi vallas transpordiga tegelev spetsialist-projektijuht Dmitri Orav ütles, et talle on helistanud palju murelikke inimesi. Tema sõnul oli maavalitsus enne liini sulgemist ka valla seisukohta küsinud ja oli loomulik, et omavalitsus pooldas õpilasliini jätkamist. Maavalitsuse eelarve seda siiski ei võimaldanud.

Orav tõdes, et vald ei saa võtta riigi funktsioone enda täita ja maakonna bussiliiklust korraldab ikkagi maavalitsus. «Kui riik ütleb, et raha ei ole, pole ka vallal seda kuskilt riiulilt võtta, et mingi liin tööle panna,» lausus ta.

Kuigi õpilasliine puudutav otsus on juba tehtud, kinnitas Maie Mumm, et sel nädalal asja veel arutatakse.

«Saan väga hästi aru, et ka need üksikud inimesed tahavad sõita ja nüüd on see võimalus läinud,» ütles Mumm. Eva Sisask lisas, et kuigi raha on vähe, on kõik veel võimalik ja sõltub nõudlusest.

Orav kinnitas, et eriti on nõudlust just vanemate inimeste seas ning maale tuleb suvel ka puhkajaid.

Isegi kui külades on bussiga sõita soovijaid vähe, tuleb tema arvates neile vähestele võimalus luua, sest muidu sureb maaelu välja. «Rahapuuduses suletakse päästeteenistusi ja tõmmatakse liine kokku ning siis unistame, et maale veel elama tuldaks,» lausus ta.

OTSUS
Viljandi linnas ja maakonnas jäid 9. juunist käigust ära avalikud liinid number 7, 12, 13, 16, 21, 36A, 43A, 54, 56, 66, 67 ja 68.
Allikas: Viljandi maavalitsus 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles