Ameerikas kaotavad valged ülekaalu

, eestlane Ameerikas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Washingtonis pole mustanahalised ülekaalus, kuigi moodustavad linna elanikest ligi poole.
Washingtonis pole mustanahalised ülekaalus, kuigi moodustavad linna elanikest ligi poole. Foto: Kristiina Vaarik

Kui eurooplased vallutasid mõnisada aastat tagasi Ameerika, ei mõelnud ilmselt keegi, milliseks muutub rahvuslik koosseis kauges tulevikus. Nüüd on aeg hakata mõtlema.

Latiinod, asiaadid, neegrid ja muud vähemused sünnitasid eelmisel aastal Ameerika Ühendriikides 50,4 protsenti beebisid ehk 2,02 miljonit last, kuna 1990. aastal moodustasid sellised lapsed vastsündinutest 37 protsenti, teatas «Associated Press». Neljas osariigis, Hawail, Californias, New Mexicos ja Texases on juba praegu ülekaalus tumedanahalised inimesed.

Washingtonis on olukord esialgu teistpidine: mustanahaliste populatsioon on kaotanud esimest korda rohkem kui poole sajandi jooksul ülekaalu.

Washington on seetõttu teiste riigi suurlinnadega võrreldes ainulaadne ja seda võib märgata ka linna tänavatel. Enamasti kõnnivad kesklinnas valgenahalised inimesed, paljud neist töötavad tähtsates riigiasutustes.

Vahe pole siiski veel eriti suur, möödunud aasta juulis elas Washingtonis 35,3 protsenti valgeid, mis on alates 1960. aastatest suurim protsent. Neegreid elab linnas 49,2 protsenti, kuid võrreldes 1970. aasta 71 protsendiga on vahe märgatav.

Rikkad valged kolisid tol ajal elama äärelinnadesse, kuid viimasel ajal on Washingtonis suurenenud elamiskulud, mistõttu seal elamist saavad endale lubada kõrgepalgalised noored valgenahalised inimesed. Isegi kriisiaastatel oli Washingtonis leida piisavalt kõrge palgaga töökohti.

Riiklik poliitika

USA on endiselt miljonitele maakera inimestele unistuste riik ja kuigi see unistus võib sinna elama asunutel kolinal kokku kukkuda, suundub Ühendriikidesse igal aastal endiselt hea hulk legaalseid või illegaalseid immigrante.

USA valitsus teatas märtsis, et püüab teha illegaalsetele immigrantidele elamisloa saamise lihtsamaks, kui nende pereliikmed on juba Ameerika kodanikud.

Paljud immigrandid kardavad paraku legaalset taotlust esitada, sest karmide immigratsiooniseaduste tõttu saab lubatust kuus kuud kauem riigis viibinud isik kolmeaastase sissesõidukeelu. Juhul kui see periood venib pikemaks kui aasta, on karistuseks kümme aastat kehtiv sissesõidukeeld.

President Barack Obama lubadustest hoolimata on tema ametiajal riigist välja saadetud rekordarv illegaalseid immigrante. Näiteks eelmisel aastal deporteeriti 396 906 inimest, kellest paljud olid Ameerika kodanike sugulased.

Fiktiivabielu

Üks võimalus pettusega Ameerikasse elama tulla on valeabielu Ameerika kodanikuga, mis lubab esialgu saada legaalse elamisloa ja seejärel kodanikustaatuse.

Marylandi osariigis mõisteti mõni kuu tagasi süüdi immigratsiooniadvokaat, kes teadlikult korraldas valeabielusid. Illegaal maksis ligemale 60 000 dollarit ja ameeriklane teenis selle pealt 5000—10 000 dollarit.

Nagu ütles ajalehele «City Paper» endine diplomaat David Seminara, on väga raske tõestada, et kaks inimest teineteist ei armasta. « Enamik abielupettusi on ühepoolsed: ameeriklane mõtleb, et on armunud, aga võõramaalane kasutab abielu immigratsioonisoodustuste saamiseks.»

Uued immigrandid võivad riiki jõuda ka inimkaubanduse kaudu. Ainuüksi Marylandi osariigist tuli riiklikku inimkaubanduse ressursikeskusse möödunud aastal 265 kõnet. Ohvriteks oli võimalik tunnistada 22 inimest. Enamik kõnesid tuli probleemsest Baltimore’ist.

Ameerikas elab praegu 114,1 miljonit vähemuste esindajat, kes 2010. aasta rahvaloenduse andmetel moodustavad elanikkonnast 36,6 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles