Sünnipäev autopesulas lõppes vanglasse minekuga

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolm raudus kätega saali toodud meest said karistuseks reaalse vangistuse. Kõige lühemalt peab trellide taga istuma sünnipäevaline Kristjan Pikk.
Kolm raudus kätega saali toodud meest said karistuseks reaalse vangistuse. Kõige lühemalt peab trellide taga istuma sünnipäevaline Kristjan Pikk. Foto: Elmo Riig / Sakala

Poole aasta tagune politseinike ründamine Lille tänava autopesulas lõppes eile kohtus sellega, et kaks meest peavad veel üle aasta trellide taga istuma ja üks pääseb sealt enne jaanipäeva.

Kuuest kohtualusest kolm toodi kohtusaali käeraudades vanglast ja viidi sinna ka tagasi. Kolm meest tulid aga vabadusest ja lahkusid tingimisi karistusega.

«Tegemist on piisavalt mõjuva karistusega, mis saadab signaali ka avalikkusele,» vastas süüdistaja Jane Pajus kohtuniku küsimusele, miks on ta süüalustega kokku leppinud just niimoodi.

Sünnipäev paisus märuliks

Eelmise aasta 22. oktoobri õhtul kogunes suur seltskond Viljandis Kantreküla linnaossa jäävasse Lille tänava autopesulasse, et pidada seal pesula omaniku Kristjan Pika 30. sünnipäeva. Juubel paisus aga sedavõrd suureks ja kärarikkaks, et hakkas häirima ümberkaudseid elanikke.

Kui sünnipäevalised omavahel tülli läksid ja kähmlema hakkasid, väljus pidu pesula territooriumilt ning Lille tänava rahvas kutsus kohale politsei. Kaks patrulli osutusid aga lärmajate ohjeldamisel võimetuks ning sattusid hoopis rünnaku alla. Korrakaitsjaid rünnati aiateivastega ja neile tekitati kehavigastusi.

Kui sündmuskohale kutsuti ka tol ööl varus olnud politseinikke, saadi mürgel kontrolli alla ning pärast seda, kui Tartust jõudis kohale kiirreageerimisüksus, viidi hulk vägivallatsejaid arestimajja.

«Pronksiöö Lille tänaval,» võttis kaks päeva hiljem juhtunu kokku üks kohalik pensionieas mees. Ta meenutas, et kui majaelanikud öösel kell üks müra peale õue läksid, leidsid nad oma eesaiast hulga kontvõõraid, kes omavahel kaklesid. Väike aiavärav oli maha tõstetud ja puu, mille küljes olid rippunud lilleamplid, maha murtud.

«Üks mees üritas teisele suure lillepotiga pähe lüüa, aga see sai kuidagi eest ära,» kirjeldas Lille tänava elanik nähtut. «Lehehunnikus kägaras lebanud tüdrukut löödi jalaga. Ta võis ikka väga kõvasti haiget saada.»

«Politseinikud olid siin küll, aga ütlesid, et nemad ei saa sellises olukorras midagi teha,» meenutas naaber hirmuööd. Varem pole Viljandi politsei pidanud sellise vastuhakuga silmitsi seisma.

Kolm vangi ja kolm vabadusse

Pärast uurimist esitati süüdistus võimuesindaja ründamises kuuele mehele, kes kaks päeva arestimajas istusid. Kolm, keda on ka varem korduvalt kriminaalkorras karistatud, jäeti kuni kohtuni trellide taha.

Eile määrati kõige karmim karistus Steven Lohule, kes koos ühe varasema karistusega peab nüüd vanglas veetma kaks aastat. Algis Vellingile määrati aasta ja kaheksa kuud.

Sama karistuse sai sünnipäevaline Kristjan Pikk, kuid tema puhul otsustati, et ta peab reaalselt vanglas veetma kaheksa kuud ning aasta määratakse tingimisi karistusena. Et kõigi nende puhul algas karistus 23. oktoobrist, pääseb Pikk juba poole kuu pärast vabadusse.

Kui eespool nimetatud mehed toodi kohtusaali ja viidi sealt minema käeraudades politseinike vahel, siis kolm meest tulid karistust kätte saama vabadusest. Nii Tauno Lies­ment, Raul Širokov kui Karel Härm said aastase tingimisi vangistuse.

Et Liesment elab ja töötab Soomes, rakendati tema puhul kõige pikemat ehk kolme aasta pikkust tingimisi perioodi. Ülejäänute katseaeg on lühem, kuid nii Širokov, Härm kui varsti vanglast pääsev Pikk allutatakse käitumiskontrollile ja nad ei tohi pikka aega alkoholi puutuda.

«Juhtum sai alguse ühisest alkoholitarbimisest,» põhjendas süüdistaja kohtunikule, miks karistusse selline klausel lisati. Kõigil kuuel mehel tuleb tasuda suur hulk kohtukulusid, mis neilt eile välja mõisteti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles