Koolinoored õppisid oma riigi eest seisma

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolinoorte riigikaitselaager algas Väluste laskeväljal teisipäeval ja saab otsa täna.
Koolinoorte riigikaitselaager algas Väluste laskeväljal teisipäeval ja saab otsa täna. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Mis on ühist sääskedel ja tulirelvast laskmisel? Mõlemal on oluline osa koolinoorte riigikaitselaagris, mis tänasega lõpeb.

Loomulikult pole tüütud vereimejad õppeprogrammi sisse kirjutatud, vaid on hooajaline paratamatus. Aga just sääsed olid need, keda noored eile lõunapausil militaarlaagri plusse ja miinuseid vaagides pahupoolelt ära nimetasid.

Veel mainiti miinusena varajast ärkamist, telgis magamist, liiga suuri sibulaid toidus ja seda, et vahel pidi ajahätta jäänud kaaslaste tõttu mõne pesemiskorra vahele jätma.

Tõenäoliselt need ebakohad noori militariste ära ei kohutanud, sest üldmuljed kiideti positiivseks. Kõige enam meeldis laskmine. Küsimusele, miks, päris üks poiss vastu: «No mis küsimus see on?». Teine mõtles ja ütles: «Mehelik tunne tuleb peale.»

Noored tõdesid, et esimene päev kulus harjumiseks, aga edasi läks aina huvitavamaks. «See on hea proov, annab aimu, mis ootab ees ajateenistuses,» kõlas arvamus.

Poistele sobis hästi, et nende kõrval osales riigikaitselaagris ka tüdrukuid. See tegevat olemise huvitavamaks. Poiste juttu kuulanud tüdruk oli omakorda rahul poistega: «Nad aitavad. Meie rühmas on palju abivalmis poisse.»

«Mis poisse, ütle, et mehi!» lisas üks abivalmis tugevama soo esindaja.
Koolinoorte riigikaitselaager peeti Kaitseliidu Sakala maleva Väluste laskevälja territooriumil ja kestis neli päeva. Instruktorid ja õpperühmade ülemused Andrus Põldma ja Lauri Nälk ütlesid, et tegu oli X ja XI klassi õpilaste igakevadise praktikaga.

Iga kooli otsustada on, kas riigikaitseõpe on kohustuslik või õpilase vaba valik. Väluste laskeväljal omandas praktilisi kogemusi 70 õpilast Viljandi ühendatud kutsekeskkoolist ning Jakobsoni, Kitzbergi ja Abja gümnaasiumist.

Nagu Andrus Põldma lühidalt kirjeldas, said noored ülevaate käsitulirelvadest, harjutasid laskmist, õppisid käemärkide järgi liikuma, proovisid maskeerumiskunsti ning omandasid topograafia ja orienteerumise algtõdesid.

Kõik, kes neli laagripäeva vastu pidasid, saavad Kaitseliidu Sakala malevalt tunnistuse riigikaitse praktika läbimise kohta. Hindeid Kaitseliit ei pane.

Lauri Nälk lisas, et vahel tuleb ette ka katkestajaid, aga neil on võimalus sama kursus järgmisel aastal uuesti ette võtta.

Riigikaitselaager oli praktikaks ka Viljandi ühendatud kutsekeskkooli koka eriala õpilastele, kelle ülesanne oli militaristidele sobivat toitu vaaritada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles