Lasteaednike suvekool jõudis lõbusa juubelini

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ette sirutatud kätega inimeste vahelt läbi kihutamine polnudki nii lihtne: jooksja pidi võitlema hirmuga, et kaaslased jätavad käed tõstmata.
Ette sirutatud kätega inimeste vahelt läbi kihutamine polnudki nii lihtne: jooksja pidi võitlema hirmuga, et kaaslased jätavad käed tõstmata. Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaa tervist edendavate lasteaedade töötajad vaatasid eile ja üleeile Kopra talus suvekoolis, kui hästi nad suudavad kaaslasi usaldada ja meeskonnatööd teha.

«Uhh, see oli õudne!» tunnistas teisipäeval naine, kes oli just kaaslaste moodustatud viirgude vahelt läbi jooksnud. Hirmsaks tegi asja tema sõnul see, et teised seisid ette sirutatud kätega ning tõstsid «tõkked» üles vahetult enne seda, kui ta nende juurde jõudis.

«Tekkis kartus, et inimesed jätavad käed tõstmata ning jooksen nende vastu,» selgitas harjutuse sooritaja.

Koolitaja Reeda Tuula juhendamisel järgnes sellele ülesandele teine, veelgi põnevam harjutus. Kahes viirus seisvad naised võtsid kätte puust toikad ja moodustasid neid kahe vahel hoides omapärase redeli. Julgemad said seda mööda kõndimist proovida.

Tunnustust jagati paljudele

Meeskonnatöö oskusi arendavaid mänge jätkus seltskonnal õhtusöögini. Pärast seda tulid tunnustusõhtu ja aastapäeva tähistamine — tänavu oli kümnes kord, mil Viljandimaa tervist edendavad lasteaiad oma suvekooli pidasid.

«Meil on saanud tavaks, et tunnustame suvekoolis inimesi, keda lasteaiad on pidanud oluliseks esile tõsta,» kõneles mittetulundusühingu Tervist Edendavad Lastaeaiad juhatuse liige Kersti Puusild. Tema kuulub suvekooli korraldajate hulka juba kaheksandat aastat.

«Juubeliüritusel avaldame eri põhjustel tunnustust ka kõigile meie võrgustikku kuuluvatele lasteaedadele,» lisas ta.

Tervise arengu instituudi loodud üleriigilises võrgustikus on viisteist Viljandimaa lasteaeda. Nendele mõeldud üritusi ja koolitusi organiseerib mittetulundusühing Viljandimaa Tervist Edendavad Lasteaiad, kuhu kuulub 74 eraisikust liiget.

«Ühingus on välja kujunenud meeskond, kellega mõtleme, milliseid üritusi lasteaedadele teha, kirjutame selleks projekte, otsime raha ja koolitajaid,» selgitas Kersti Puusild.

Suvekool on üks nendest ettevõtmistest, millest nüüdseks on saanud ümmarguse aastanumbriga traditsioon. Tavaliselt on see väldanud kaks päeva ning andnud pedagoogidele nii erialaseid teadmisi kui võimalust ennast laadida.

Mitut masti teadmisi

Tänavu võttis suvekoolist osa 54 lasteaiapedagoogi. Nende hulgas oli õpetajaid, õpetaja abisid ja juhtivtöötajaid.

Esimesel päeval kuulasid osalejad maanteeameti Viljandi esinduse liiklusohutuse osakonna juhataja Sirli Leieri loengut turvalisest liiklemisest. Seejärel andis Viljandi maavalitsuse tervisetoa eestvedaja Elo Paap ülevaate tervist edendavate lasteaedade kümne aasta tegemistest.

Pärastlõuna täitsid meeskonnatööd arendavad liikumismängud Reeda Tuula juhendamisel.

Kolmapäeval jagasid lasteaednikud üksteisele kogemusi sellest, mis nende töös on hästi õnnestunud ja millest ka teised võiksid eeskuju võtta.

Hiljem kõneles sihtasutuse Väärtustades Elu esindaja Le Hussar teemal «Raseduskriisi nõustamine» ning lasteaiaõpetajad Leili Randjärv ja Maiki Kruuda rääkisid avastusõppest.

Kersti Puusilla sõnul on Viljandimaa tervist edendavate lasteaedade tegevust märgatud kogu Eestis.

«Meid Elo Paabuga on kutsutud oma tegevust tutvustama koolitustele Saare-, Jõgeva-, Põlva- ja Tartumaale ning Tallinna. Igal pool on seda tööd tunnustatud,» lausus ta. «Nüüd on juba jõutud selleni, et paljud tulevad siia meie laste­aedadega tutvuma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles