Võrtsjärve ääres tuleb laupäeval kalalaat

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval leiab Jõesuus aset järjekordne Võrtsjärve kala- ja käsitöölaat, kus saab uudistada enam kui neljakümne kaupmehe tooteid, proovida kalesõitu, nautida kultuuriprogrammi ning veenduda uudse sääsepeletaja mõjus.

Võrtsjärve sihtasutus korraldab kala- ja käsitöölaata juba neljandat aastat ning see leiab traditsiooniliselt aset Jõesuus Võrtsjärve külastuskeskuse juures. Melu kestab seal laupäeval kella 10—17.

Võrtsjärve sihtasutuse turismikorraldaja Maret Kallejärv prognoosis, et laadaplatsile koguneb üle 40 kaupleja.

«Iga aastaga on ettevõtmine paisunud suuremaks,» kõneles Kallejärv. «2009. aastal alustasime vaikselt: laulupeotule teekonnale jäänud laadal oli kümmekond müüjat. Teisel aastal oli kauplejaid juba paarkümmend ning mullu 40. Sel aastal tõotab mullune rekord puruneda.»

Turismikorraldaja jutu järgi on laadal võimalik veel laieneda, kuid ühel hetkel võib piir ette tulla.

Nagu nimigi ütleb, on laada üks tõmbenumber kala.

«Kala on lubatud müüki tuua nii värskelt, suitsutatult kui supi sees,» loetles korraldaja. «Pakutakse ka kalastustarbeid ja püügivahendeid.»

Palju on rõhku pandud käsitööle: meistrid pakuvad ostjatele õmmeldud, kootud ja nahast tehtud esemeid ning kaltsuvaipu. Oma oskusi demonstreerivad sepad.

Kui mõnel varasemal aastal on laadalised olnud hädas aplate sääskedega, siis tänavu esitleb üks tulija sääsepeletusmasinat. «Ta lubas, et platsil ei ole ühtegi sääske, ja loodan, et see saab tõeks,» lausus Maret Kallejärv.

Lisaks kauba uudistamisele saab võtta osa mitmekesisest kultuuriprogrammist. Üles astuvad ansambel Seelikukütid ja Väägvere külakapell, lastele pakuvad meelelahutust Pipi ja mereröövel Joonas.

Hea ilmaga on lubanud Jõesuus randuda mitut sorti alused ning soovijad saavad teha järvel tiiru kalepurjekaga.

Maret Kallemäe avaldas lootust, et kuigi samal päeval on Viljandis hansapäevad, Tõrvas Mulgi pidu ja Põlvas linnapäevad, leidub neidki, kes võtavad ette tee Võrtsjärve äärde.

«Suvel on nädalavahetusi piiratud arv ja paraku pole võimalik üritusi sättida nii, et need oleksid kõik eri aegadel,» tõdes ta. «Aga võib-olla on hoopis hea, et inimesed saavad käia mitmes kohas. Näiteks Tartu poolt Viljandi hansapäevadele sõites võivad nad teel meie laadalt läbi astuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles