Küsimused vaevavad kogu maailma

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi Kreeka sisemajanduse kogutoodang (SKP) moodustab maailmamajandusest kõigest 0,4 protsenti, ei jätaks selle riigi rahaliidust pudenemine Ameerika panga JP Morgan arvutuste järgi mõjutamata ka Hiina, Venemaa ja USA majandust ning poliitikat.

Panga analüütikute arvates kahandaks Kreeka rahaliidust lahkumine eurotsooni SKP-d ühe protsendi. See omakorda vähendaks muu maailma SKP-d 0,7 protsenti, sest eurotsoon on teistele tööstuspiirkondadele tähtsamaid kaubanduspartnereid.

Kui Euroopas nõudlus väheneks, mõjutaks see niisiis USA ekspordifirmasid ning selle kaudu ühtlasi president Barack Obama tagasi valimise võimalusi. «Mida ebakindlam on Euroopa, seda vähem šansse on Obamal,» ütles mai lõpul California ülikooli professor Barry Eichengreen.

Mõjutamata ei jää ka Hiina majandus, sest 20 protsenti sealsest ekspordist läheb Euroopa Liitu. Hiina suurim investeerimispank CICC ennustab, et riigi eksport väheneb tänavu 3,9 protsenti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles