Ametnikud muutsid linnuvõitluses meelt

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Võitlemaks maagümnaasiumi juures pesitsevate lindudega, kulutas majandusamet aega keskkonnaameti nõusse rääkimiseks, kuid saanud soovitud loa, muutis meelt ja valis teise taktika.

Direktor Aavo Soopa sõnul on kooli ümbrus lindude väljaheidetega reostatud ning see häirib staadionil kehalise kasvatuse tundide tegemist, pealegi on linnud pesitsusperioodil agressiivsed ja võivad oma pesa kaitstes lapsi rünnata.

Gümnaasium saatis seepärast linnavalitsusele abipalve, et linnuküllusega midagi ette võetaks.

Õige meetodi valik

Linnavalitsuse majandusameti keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik rääkis, et linnupesi uisapäisa hävitada ei luba seadus, aga peletusvahenditel on vaid lühiajaline mõju, sest linnud harjuvad nendega ruttu.

Tema sõnul lubab looduskaitseseadus küll keskkonnaameti nõusolekul piirata lindude arvukust ka pesitsusperioodil. Seda juhul, kui ohtu satuvad inimesed. Näiteks saab paljunemist piirata, kui mune õlitada või munakoor auklikuks torgata.

Aprillis saatiski linnavalitsus keskkonnaametile sellekohase taotluse.

Keskkonnaameti Viljandi—Pärnu regiooni looduskasutuse spetsialist Hille Lapp ütles, et amet tuli linnavalitsuse palvele vastu.

«Keskkonnaamet nõustub hakkide ja vareste arvukuse piiramisega maagümnaasiumi ja koolistaadioni piirkonnas,» lausus ta. «Seal võib linnumunad pesadest korjata või neid kahjustada. Parima meetodi valimiseks ja täpsemate juhiste saamiseks võiks pöörduda Eesti ornitoloogiaühingu poole.»

Ühtlasi soovis keskkonnaamet, et linnavalitsus annaks teada, kui tõrjemeetod on välja valitud.

Nüüd märkis Lapp, et linnavalitsus pole edasistest plaanidest teada andnud. «Kui nad on oma esialgsest kavast loobunud, pole seda muidugi ka tarvis teha,» lisas ta.

Pole puud, pole probleemi

Majandusameti keskkonnaspetsialist Inga Nõmmik kinnitas, et ameti juhataja otsusel on algne idee kõrvale lükatud. Nüüd on plaanis kooli ümbruses mõni linnupesadega puu maha võtta, seda muidugi pärast pesitsusaega. Selleks tööks ei pea linnavalitsus keskkonnaametilt luba küsima.

Nagu ütles majandusameti juhataja Reevo Maidla, kaalus ta koos abilinnapeaga põhjalikult, kas tasub ära ühel või teisel seadusega lubatud moel pesade kallale minna.

«Jõudsime järeldusele, et sellel võib olla tulemust, aga ei pruugi. Võime küll kulutada hulga raha, aga probleemi lahenemise tõenäosus on väike,» märkis ta.

Et kooli ümbruses kasvab palju suuri puid, langetaski majandusamet Maidla sõnul otsuse staadioni juures mõni maha võtta.

Nõnda saab tema sõnutsi lahti osast linnupesadest, väheneb oht, et mõni vana puu murdub, ning staadionile paistab rohkem päevavalgust.

Mitut puud langetamine ootab, Maidla öelda ei osanud, sest seda pole veel otsustatud. Töö võetakse tema andmeil ette ilmselt talvel.

Küsimusele, kas keskkonnaametiga suhtlemiseks oli üldse tarvis vaeva näha, vastas majandusameti juhataja: «Mis vaev see mõni kiri kirjutada, saamaks teada, kas asi on põhimõtteliselt võimalik. See on osa protsessist. Ma ei näe siin probleemi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles