Vargad hakkasid taas Valma küla kimbutama

Marko Suurmägi
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valma paadisadam on viimastel aastatel mitu korda varaste ohvriks langenud. Sees on käidud nii kaatrites kui sadamas olevates kuurides.
Valma paadisadam on viimastel aastatel mitu korda varaste ohvriks langenud. Sees on käidud nii kaatrites kui sadamas olevates kuurides. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Kaks suve tagasi pidevas varaste hirmus elanud Võrtsjärve-äärse Valma küla elanikud mõtlevad taas, mida nende vastu ette võtta, sest juuni esimesel päeval kuulutasid sissemurdjad suvise hooaja avatuks.

Politsei ametliku teate järgi viidi ööl vastu 1. juunit Valma paadisadamast ära paadimootor, käsipump ja kütust. Kalur Heiti Meikar sai varaste tõttu kahju 340 eurot.

Ohvri teada polnud tema ainus, kellelt paadikuuri lukustatud asju ära viidi — samal ööl läks külast kaduma sõiduauto järelkäru. Selle omanik polnud aga eile hommikuks politseile avaldust teha jõudnud.

Valma külavanema Jaan Leetsare sõnul ehmatas vargus kohalikke tublisti, sest kõigile meenus 2010. aasta suvi, kui vargad käisid samas külas mitu korda.

Toona viidi ära kõike, mis kätte juhtus: muruniidukeid, kalurite töövahendeid, harrastuskalameeste õngeritvu, aga ka näiteks 30 kilogrammi angerjat ja hulk muud kala. Valma puhkelaagrist tassiti omaniku sõnul ühe ööga ära kõik, mis tal veidigi ripakil oli.

Pidev jälgimine

Valma rahvas teab, et vähemalt ühe varaste seltskonna said Viljandi politseinikud suve lõpul kätte. Prokuratuuri teatel süüdistatakse kolme 23—31-aas-tast meest kümnes varguses. Kohtueelne menetlus on küll lõppenud, ent kohus pole veel määranud aega, millal meestele kokkuleppemenetlusena karistus kinnitatakse. Seetõttu pole ka teada, milline karistus neile määratakse.

Nüüdne vargus pani Valma rahva Leetsare sõnul taas tõsiselt mõtlema, kuidas varaste vastu saada. «Ilmselt tuleb koerad välja panna ja ümbrust pidevalt jälgida,» tõdes ta. «Meil on totaalne vargahirm ja see on üks väga paha asi.»

Leetsare jutu järgi jälgitakse kõiki külla sattuvaid võõraid autosid kahtlustavalt. Samas on Valma ka populaarne suvituspaik, kuhu eriti soojal ajal satub palju võõraid.

«Me oleme veidi eripärane koht,» ütles Leetsar. «Järveäärne kant, kus võrreldes tavalise kolkakülaga käivad puhkamas veidi jõukamad inimesed.» See meelitab jällegi kohale vargaid, kes tegutsevad öö varjus kiirelt ja hääletult.

Leetsar meenutas, kuidas tema turismitalu kämpingu katuselt läksid ühel ööl kaduma kõik õngeridvad. «Inimesed magasid samal ajal kämpingus sees,» lisas ta. Leetsare enda toa akna alla pargitud autost viidi aga ära rahakotid.

«Kogu aeg peab kartma, et midagi viiakse ära,» nentis ta. «Kui mõni aeg tagasi võeti veel seda, mis oli lihtsalt hooletusse jäetud, siis nüüd murtakse juba lukustatud ustest sisse.»

Turvakaamerad aitavad

Valma puhkelaagrit pidava Kalle Küti sõnul on tema enda territooriumil pärast 2010. aasta vargust turvalisuse tagamiseks päris palju teinud. Majad on võetud turvafirma kaitse alla, territooriumi valvavad turvakaamerad.

«Päris kõike ei tahagi avaldada,» lisas Kütt.

Abinõudest hoolimata on Kütil ikkagi varaste ees hirm. «Kõik salvestatud videod, kus on liikumist täheldatud, vaatan üle. Et teada saada, kas liigub mingi loom või varas,» selgitas ta.

Viiratsi vallas, Võrtsjärve loodetipus asuv Valma on kodusadamaks paljudele järve kutselistele kaluritele ning on piirkonna üks populaarsemaid suvituskohti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles