Pärsti mõisast kaob sügisel algkool

Egon Valdaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärsti mõisa häärber on ehitatud 1872. aastal. Tegu on dekooririkka historitsistliku puithoonega, millelaadseid kerkis pärast XIX sajandi keskpaika päris palju, kuid algse ilme on säilitanud vähesed.
Pärsti mõisa häärber on ehitatud 1872. aastal. Tegu on dekooririkka historitsistliku puithoonega, millelaadseid kerkis pärast XIX sajandi keskpaika päris palju, kuid algse ilme on säilitanud vähesed. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Praegu õpib Pärsti algkoolis viis ning sügisel alustaks kooliteed vaid kolm last, mistõttu otsustas vallavolikogu õppeasutuse sulgeda.

Lasteaia-algkooli direktor Ly Kangur möönis, et sulgemisotsus oli paratamatu, sest praegu on tegemist pigem individuaalõppega.

«Kui lapsi jääb nii väheks, pidurdab see nende arengut. Näiteks ei saa nad enam kehalise kasvatuse tunnis võistlusmänge harrastada,» nentis ta.

Ly Kanguri tõdemust mööda on laste arv Pärsti kooli piirkonnas üha vähenenud. Kui varem käisid Soomes tööl vaid isad, siis nüüd lähevad suured pered täies koosseisus põhjanaabrite juurde elama.

Koolijuhi ütlemist mööda oleks küll kahe aasta pärast piirkonnast esimesse klassi minemas üheksa last, aga keegi ei garanteeri, et nad vahepeal ei koli või asu õppima Viljandisse. Maakonnakeskuses tööl käivatel vanematel on nimelt tihtilugu hõlpsam järeltulijaid autoga linnakooli viia.

Need lapsed, kes sügisest enam Pärstis õppida ei saa, asuvad teadmisi omandama Sürgavere põhikoolis. Transport on Pärsti kooli juhi sõnutsi organiseeritud, kuigi ka muidu on kahe asula vahel hea bussiliiklus.

Paljud Pärsti küla vanemad lapsed juba õpivad Sürgaveres.

Erich Palmi jutu järgi ei too algkooli sulgemine endaga kaasa suurt kokkuhoidu, sest Pärsti vana mõisahoonet kavatsetakse edasi korras ja soojas hoida.

Esimesel korrusel tegutseb lasteaed, kus praegu on 15 ja uuest hooajast 18 last. Teisel korrusel on leidnud koha küla huviringid. Et viimasel ajal on kool tegutsenud liitklassina, jääb tühjaks vaid üks teise korruse ruum.

Tööta jääb vanemõpetaja Pille Maidessoo, kes Ly Kanguri veendumust mööda leiab hea pedagoogina mujal rakendust.

Vallavanema kirjeldust mööda on mõisa häärber, kus asub lasteaed-algkool, hästi säilinud. Samuti on suurepärases korras maja ümbrus ja mõisapark.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles