Perekodud tulevad kitsikusest hoolimata

Aivar Aotäht
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse juhataja Pille Vaiksaar
Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse juhataja Pille Vaiksaar Foto: Elmo Riig / Sakala

Sotsiaalministeerium pole minetanud plaani ehitada Viljandisse ja Saarepeedi valda neli peremaja tüüpi asenduskodu, ettevõtmise suurrahastaja on Šveitsi riik.


Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles teatas, et Šveits toetab perekodude rajamist 85 protsendi ulatuses ning ülejäänud raha tuleb Eesti riigilt. Projekt hõlmab Eestis kümmet perekodu.



«Sotsiaalministeeriumi esitatud eeltaotlus on saanud Šveitsist heakskiidu,» lausus Lilles. «Praegu on käsil eeltööd, näiteks detailplaneeringute koostamine ja kinnitamine ning osapoolte koostöökokkulepete sõlmimine. Seejärel saame esitada Šveitsile kinnitamiseks täpsustatud põhitaotluse ning siis alustada asenduskodude projekteerimist.»



Eelarvekärped ei mõjuta

Pressiesindaja kinnitas, et kuna asenduskodude ehitamist finantseeritakse Eesti ja Šveitsi vahel sõlmitud koostööprogrammist, ei mõjuta Eesti riigi eelarvekärped kaasfinantseerimise kulusid.



Viljandimaale plaanitavad hooned on jätk mullu sügisel Viljandi külje alla Pärsti valda ehitatud kahele sama olemusega peremajale. Nood läksid maksma 14 miljonit krooni ning see summa tuli riigi rahakotist.



Kahe kümnekohalise perekodu valmimisega Pärsti vallas sai valmis Viljandimaa riiklike lastehoolekandeasutuste reorganiseerimise kava esimene etapp.



Ümberkorralduste lõppedes ehk pärast perekodude rajamist Viljandisse Näituse väljakule ja Saarepeedi valda Väikemõisa väikelastekodu territooriumile on kavas kogu kompleks üle anda Viljandimaa omavalitsuste liidu moodustatavale sihtasutusele Perekodu.



Sihikul on järgmine aasta


Perekodude rajamise siinne eestvedaja, Viljandi lasteabi- ja sotsiaalkeskuse juhataja Pille Vaiksaar ütles, et Näituse väljakule hoonete ehitamiseks vajalik detailplaneering on kehtestatud. Saarepeedi vallas on Väikemõisa väikelastekodu kinnistu detailplaneering avalikul arutelul ning peaks tema andmete järgi kehtestatama märtsis.



«Enne kui ehitama asuda, on vaja projekteerija ja ehitaja leidmiseks korraldada riigihange. Seda saab teha saabuval kevadel,» lausus ta.



Kui kõik läheb hästi ja ettevalmistustööd sujuvad, peaks Näituse väljaku peremajade ehitus Vaiksaare sõnul algama 2010. aasta esimesel poolel ja majad valmima sama aasta jõuludeks.



«Loodame, et umbkaudu sama ajakava mitte rohkem kui paarikuulise nihkega kehtib ka Väikemõisasse rajatavate peremajade puhul,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles