Mees peab vastutama kondoomi kasutamise eest

Sakala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tervise arengu instituut alustas taas seksuaaltervise kampaaniat «Kumm on seks», mis sedapuhku on mõeldud ennekõike noormeestele.

Kampaaniaga soovitakse mõjutada mehi hoolitsema seksuaalvahekorras rohkem enda ja partneri turvalisuse eest ning kasutama kondoomi, sest see on ainus, mis kaitseb HIV-i ja teiste seksuaalselt levivate haiguste eest.

Iga teine mees ja viies naine kannab kaasas

Seksuaaltervise eksperdi Siim Värvi sõnul kannab 19—24-aastastest noortest enamasti kondoomi kaasas iga teine mees ja iga viies naine.

«Kuigi 98 protsenti noori teab, et kondoom kaitseb suguliselt levivate haiguste ja HIV-i eest, kasutatakse juhuvahekordades, mille puhul nakatumise oht on kõige suurem, kondoomi vähem kui pooltel juhtudel,» juhtis Värv tähelepanu probleemile.

Tema peab tähtsaks, et nii mees kui naine mõtleksid enda ja partneri turvalisusele ning kasutaksid kondoomi. Naised muretsevad tervise pärast küll rohkem ja on altimad kondoomi kasutama, aga sageli jääb see mehe soovil tegemata.

Hooliv ja vastutav partner

Seetõttu ongi tervise arengu instituudi kampaania eesmärk parandada kondoomi mainet eeskätt noormeeste silmis ja näidata, et see annab märku edukast mehest, kes julgeb hoolida ning vastutab nii enda kui partneri seksuaaltervise eest.

Eesti on Euroopa Liidus HIV-i leviku ja uute nakatanute osa poolest esikohal. HIV ei levi enam üksnes süstivate narkomaanide seas, vaid üha rohkem noori nakatub sellesse seksuaalselt.

«Faktide ja teoreetiliste teadmiste kiuste ei peeta HI-viirusesse või teistesse suguhaigustesse nakatumise ohtu reaalseks ning noorte seksuaalelu suurim mure on see, kuidas vältida rasestumist,» lausus Siim Värv.

«Nad arvavad, et kui kasutavad rasestumisvastaseid tablette, pole neil kondoomi vaja.»

Tabletid paraku suguliselt levivate haiguste ja HIV-i eest ei kaitse ning seepärast on Värvi sõnutsi äärmiselt tähtis kasutada juhuvahekordade ajal ka kondoomi. Ekspert rõhutas, et kondoomist võib loobuda üksnes siis, kui partnerid on end HIV-i ja teiste seksuaalselt levivate haiguste suhtes kontrollitud ning teineteisele truud.

2010. aastal 10—29-aastaste noorte seas korraldatud uuringus põhjendas 35 protsenti noormehi kondoomist loobumist arvamusega, et see vähendab mõnutunnet, 20 protsenti vastanuid ütles, et lihtsalt ei soovi seda kasutada, ning ligi pooled pidasid neid liiga kalliks.

Samuti selgus, et 35 protsenti noori oli tarvitanud enne viimast vahekorda alkoholi, mis muudab seksuaalkäitumise hooletumaks. Varasemad uuringud on näidanud sedagi, et kondoomi kasutamisest loobumine johtus piinlikkustundest, iseäranis juhusuhetes, mille puhul ollakse ebakindel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles