Sääskedega saab võidelda mitut moodi

Gert Kiiler
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sääsetõrjevahendeid pakuvad mitmed tootjad ning need erinevad nii kanguse kui kasutamisviisi poolest.
Sääsetõrjevahendeid pakuvad mitmed tootjad ning need erinevad nii kanguse kui kasutamisviisi poolest. Foto: Elmo Riig / Sakala

Igal suvel tundub, nagu oleks sääski varasemast rohkem. Õnneks on ka sääsevastaste vahendite valik muutunud üha suuremaks.

Tuntumad kaubamärgid, mille alt võib leida terve sarja seda laadi tooteid, on Bros, Off, Kapo, Raid, Autan, Repellent ja Plix. Peaaegu kõik tõrjevahendite tootjad annavad võimaluse valida mitme kasutamisviisi vahel. Igaüks saab ise otsustada, kas ostab aerosooli, pihustiga vedeliku või rullpulga.

Enne sääsepeleti hankimist tasub siiski mõelda, kas tõrjevahendit tahetakse panna ihule või rõivastele. Kui väljas ollakse käsivarsi katvate rõivastega, peaks nendele pandavast vahendist verejanuliste putukate eemal hoidmiseks piisama.

Lastele sobib loodustoode

Enamik nahale määritavaid või pihustatavaid sääsetõrjujaid säilitab tootja sõnul toime kolme-nelja tunni jooksul, seejärel on vaja uut kogust. Kuid peaaegu kõigil valmistajail on ka «super», «extra» või muud lisanimetust kandev toode, mille mõju on umbes poole pikem. Et mitmes poes olid just need kangemad ära ostetud või otsakorral, võib arvata, et tarbijad usuvad nende tugevamasse mõjusse.

Rõivastele pihustatav tõrjevahend säilitab toime kauem: kui rõivaid ei pesta, võib see püsida isegi nädala.

Kui aastaid tagasi olid kõik sääsetõrjevahendid ebameeldiva lõhnaga, siis nüüd on ka selles vallas märgata edasiminekut. Saada on näiteks aloe vera lõhnaga toodet ning Espaki kaupluses soovitati kodumaise Orto looduslikku sarja Plix, millel spetsiifilist lõhna peaaegu polegi.

Meeles tasub pidada ka seda, et enamik tavapäraseid sääsetõrjevahendeid ei kõlba lastele. Õnneks leidub mitmes sarjas ka nimelt lastele mõeldud loodustooteid, mida võib kasutada aastaste või nooremategi tittede peal. Vähemalt lubab nii pakendil olev kiri. Kaupluses Aed oli müügil sääsetõrjevahend Repellent Baby, mida lubatakse kasutada juba kuue kuu vanuste puhul.

Tihtipeale mõjub sääsepeleti eemaletõukavalt ka teistele inimest kiusavatele putukatele, nagu puukidele ja parmudele, ainult et nendevastane mõju pole nii pikaajaline.

Sääsetõrjujate hindu omavahel võrrelda on keeruline, sest tootjad kasutavad eri suurusega pudeleid. Laias laastus algavad hinnad poolteisest eurost ning ulatuvad kuue
euroni. Lastele mõeldud tooted on enamasti keskmisest kallimad.

Mõistagi on endiselt saada spiraalid ja küünlad, mille põlemisest tekkivad ained peletavad sääsed eemale.

Tubane kaitse

Kuid sääsed ei tee muret ainult välitingimustes ja vaevalt tahab keegi enne magamaminekut end tõrjevahendiga üle pritsida või sisse määrida. Siis tulevad appi elektrilised sääsepeletid — pisikesed aparaadid, mis pistetakse otsapidi seinakontakti.

Seadme sisse pannakse lõhnapudel või tablett, mis hirmutab tiivulised putukad toast minema. Need tooted on teistest tõrjevahenditest kallimad, kuid nendegi puhul peab eri kaupadel vahet tegema.

Kui kaubamärki Raid kandev kümmet tabletti sisaldav toode maksab 6 eurot ning tablett peab vastu 8—10 tundi ehk ühe öö, siis 7.80 maksev Kapo-nimeline vedelikuga masin töötab ühe täitega 45 ööd. Vedelikku ja tablette saab ka eraldi juurde osta. Milline seadeldis kõige kasulikum tuleb, peab tarbija leti ääres ise arvutama.

Viljandi tarbijate ühistu kaupluse Kodukaubad müüja Karina Kirsman ütles, et nende klientide vaieldamatu lemmik on viimati mainitutest Kapo toode. Justkui tema sõnade kinnituseks osteti «Sakala» külaskäigu ajal just seda mitu tükki. Pihustavate ja rullitavate vahendite hulgas on Kirsmani sõnul endiselt populaarseim Off.

Samast kohast, kust saab osta sääsetõrjujat, võib endale igaks juhuks soetada ka toote, mis aitab, kui väike vereimeja on oma töö juba teinud. Sedagi müüakse nii pihustatavana kui määritavana.

Need, keda tavalised ketipoodides müüdavad vahendid ei rahulda, võivad endale jahi- või kalanduspoest muretseda sääsetõrjevahendi Ben’s 100, mis on eelmise sajandi keskel välja töötatud USA sõjaväelaste tarvis.

Pisikeses balloonis pihus kaitseb sääskede, puukide, parmude ja kihulaste eest ning selle toime kestab ligi kümme tundi. Kaupluse Antera juhataja Oskar Are nimetas seda populaarseks kaubaks, mida käivad ostmas ka niisugused inimesed, keda muidu nende poes ei näe. Tõsi: alla kümneaastastel lastel pole seda soovitav kasutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles